Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani
Hirdetés

A szóban forgó ügy egy migráncsoport tavaly nyári feltartóztatását érinti.

Matteo Salvini kijelentette, készen áll bíróság elé állni. „Az alkotmány szerint Olaszország határainak és biztonságának védelme nem jog, hanem szent kötelesség” – hangoztatta a volt belügyminiszter.

Kifejtette, hogy a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett 131 migráns azonnali és automatikus partraszállásának megakadályozásával Olaszországot, az olaszokat és az Olaszországban legálisan élő bevándorlókat védte meg az embercsempészektől. „Az olasz nép kizárólagos érdekében jártam el” – hansúyozta.

Hozzátette, személyes döntése, hogy mentelmi jogáról lemondva bíróság előtt akarja tisztázni „egyszer és mindenkorra” a történteket.

Megjegyezte, hogy a baloldal régi bevált módszerét alkalmazza, vagyis bírósági ügyekkel akarja „megsemmisíteni politikai ellenfeleit”. Azt is mondta, hogy ő soha nem küldené bíróság elé a baloldali politikusokat.

A római felsőház szerdán szavazással határoz arról, hogy megvonja-e Salvini mentelmi jogát. A hivatalos eredmény az esti órákban várható.

A jelenlegi kormánytöbbség, vagyis az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az Élő Olaszország (IV) és a többi kisebb baloldali párt – korábbi bejelentéseik szerint – készek Salvini mentelmi jogának felfüggesztésére. A jobbközép koalíció pártjai, a Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) biztosan nemmel szavaz.

A felsőház mentelmi bizottsága január 20-án már szavazott: akkor a kormánypártok távolmaradtak, és a Liga tagjai – Salvini saját kérésére – támogatták a volt miniszter mentelmi jogának megvonását. Az utóbbi hetekben azonban Matteo Salvini stratégiát módosított ügyvédei tanácsára: ezért a Liga szenátorai vagy tartózkodnak, vagy kivonulnak az ülésteremből.

Giulia Bongiorno, a Liga politikusa és egyben Salvini ügyvédje hangoztatta, hogy a migránsok partra szállásának lassítása nem egyenlő a „túszejtéssel”. Kijelentette, hogy nem Salvini sorsa, hanem „a politikai döntések függetlensége” forog kockán.

A FI frakcióvezetője, Mariastella Gelmini „veszélyes precedensnek” nevezte az ügyet, hangsúlyozva, hogy nehéz elhinni, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök és a volt kormányszövetséges M5S vezetője, Luigi Di Maio nem osztotta a Gregorettivel kapcsolatos döntéseket.

A FdI-t képviselő Francesco Zaffiri szerint a kormány az olaszok türelmével játszik.   A Gregoretti-ügyet a szicíliai Siracusa ügyészsége indította. A hajóval érkezett 131 migráns tavaly július végén öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini „túszul ejtette” a migránsokat, korlátozva személyi szabadságukat, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Ezzel egy időben az ügyészség az Open Arms hajó miatt is eljárást kezdeményezett. A szenátus mentelmi bizottsága erről február 27-én hoz döntést. A Proactiva Open Arms spanyol nemkormányzati szervezet (NGO) hajója tavaly nyáron tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren, 164 emberrel a fedélzetén.

Matteo Salvini mentelmi jogának esetleges megvonása után a volt belügyminiszterrel szembeni eljárás a szicíliai Catania bíróságára kerül, amelynek meg kell erősítenie a vádakat. Korábban a cataniai ügyészség nem támogatta a Salvinivel szembeni vádemelést. Ha a Liga vezetőjét mégis bíróság elé állítják, ez Olaszországban többéves tárgyalássorozatot jelenthet. Mentelmi jog nélkül más ügyészségek is eljárást kezdeményezhetnek Matteo Salvinivel szemben, valamint NGO-k és Olaszországba érkezett migránsok is, akik nem léphettek azonnal partra.