Súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel a Szlovákiában elfogadott új állampolgársági törvény – jelentette ki Öllös László. A somorjai Fórum Intézet elnöke kifejtette: a szlovák alkotmány szerint az ország polgára akarata ellenére nem fosztható meg állampolgárságától. Azt viszont nem hiszi Öllös László, hogy az ottani alkotmánybíróság megsemmisítené az új jogszabályt.

Legfeljebb értelmezik az alaptörvény idevágó tételét. Ismerve a szlovák politikai viszonyokat, nem kizárt, hogy olyan magyarázatot adnak az alkotmánybírák, hogy az adott passzus azt jelenti: igenis elveszítheti az állampolgárságát, aki más országét igényli. Akadtak már a testületnek erősen megkérdőjelezhető alkotmányértelmezései – jegyezte meg a politológus.

Ha azonban kormányváltást hozna a mostani választás, akkor megváltozhat a törvény is – vélekedett Öllös László, aki emlékeztetett arra, hogy Mikulás Dzurinda pártja már tett ilyen ígéretet a kampányban.

Az intézetvezető szerint biztosan lesz visszatartó hatása a szlovák jogszabálynak, habár a felvidéki magyarok nagy számban amúgy sem kérték volna a kettős állampolgárságot, ugyanis mindkét ország a schengeni övezetbe tartozik. Tehát sok előnye nem származhat a kettős állampolgárságból, ellentétben a többi magyar kisebbséggel.

(inforadio.hu)