Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium által indított Fogjunk össze, biztonságosan és egészségesen az újévben elnevezésű oltási kampányban az önkormányzatok, az egészségházak, a kórházak, a polgári védelem, a tűzoltóság és a közegészségügyi intézetek közösen vesznek részt. A védőoltást fel lehet venni síközpontokban, de templomokban is mise után. Minden régióban kijelöltek egy olyan oltóközpontot is, amely a nap 24 órájában működik. Az akció péntekig tart, a tárca pedig abban bízik, hogy ezzel fel tudják gyorsítani az oltási kampányt, amely az elmúlt időszakban veszített lendületéből.

Janez Jansa kormányfő levélben szólította fel az állampolgárokat arra, hogy legyenek szabadok, de felelősségteljesek és szolidárisak is egyben.

„Oltassuk be magunkat, hogy ebben a Covid-19 járvány elleni harcban összekapcsolódjunk és együtt legyünk” – írta levelében, amelyet minden állampolgár postán megkapott.

Szlovéniában a hét elején mutatták ki a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított, omikron nevű változatát. Az új vírustörzzsel megfertőzöttek száma azóta tízre emelkedett.

Korábban írtuk

Vasárnapra 767 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 13 beteg halt meg. Kórházban 701 beteget ápolnak, közülük 214-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 241 641-en kaptak védőoltást, közülük 1 178 638-an már a második adagot is felvették.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 1936 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en haltak meg. Kórházban 2167 beteget ápolnak, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 242 262-en kaptak védőoltást, közülük 2 088 816-an már a második adagot is felvették.

Az országban csökken a napi új fertőzöttek száma, szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban egy újabb, ötödik hullámot hoz magával.