Fotó: ShutterStock.com/Massimo Todaro
Hirdetés

A jobboldali politikus a kormányfő kedden bejelentett lemondásához vezető válságot a 2019-ben párt nap alatt megalakult második Conte-kormány eredetére vezette vissza.

„Olyan politikai erők egyesültek, amelyekben semmi közös nem volt, sőt ellenségek voltak, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD)” – részletezte, hozzátéve, hogy a két tömörülés csak azért hozott létre közös kormányt, mert így tudták megfékezni a Liga támogatottságának növekedését, valamint azt, hogy új választások legyenek.

Riccardo Molinari politikai anomáliának nevezte az Öt Csillag Mozgalmat, amely önmagát megtagadva először a jobbközéppel, aztán a balközéppel kötött szövetséget a hatalmon maradásért.

Véleménye szerint a kormányválság már egy éve a levegőben lógott, csak a koronavírus-járvány késleltette, és végül a Matteo Renzi, a koalícióban részt vevő kispárt, az Élő Olaszország (IV) vezetője robbantotta ki a Conte-kormány járványkezelési és gazdasági politikájára hivatkozva.

Korábban írtuk

Riccardo Molinari példaként említette, hogy miközben a Giuseppe Conte mögött álló M5S népszavazással egyharmadára csökkentette a parlament létszámát, a miniszterelnök több száz, általa kiválasztott szakértőt akart kinevezni a koronavírus-járvány nyomán létrehozott, több mint kétszáz milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap szétosztására. A Liga politikusa szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnök azért akarta központosítani a forrásokat, mert az olasz régiók többségét a Liga és a jobboldal vezeti. Hozzáfűzte, hogy a járvány kirobbanása után egy évvel a Conte-kormány járványkezelése sem bizonyul már példaértékűnek. Felrótta a kormánynak, hogy nem tudott többféle vakcina beszerzéséről gondoskodni a koronavírus ellen, a halottak száma pedig elérte a 87 ezret, a bruttó hazai termék (GDP) idei csökkenését pedig 10 százalékra teszik.

Riccardo Molinari is részt vesz a jobboldali koalíció, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös delegációjában, amelyet Sergio Mattarella államfő pénteken fogad a kormányválság lehetséges megoldásairól szóló egyeztetések keretében. Mind mondta, újdonság, hogy a jobbközép együtt járul az államfőhöz, és közösen kérik a választások kiírását. „A jobbközép választást akar” – hangsúlyozta. Hozzátette, „érthetetlen, miért ne lehetnének parlamenti választások”, ha áprilistól kezdve egymást követik a helyhatósági választások, többek között a legnagyobb városok, Róma, Milánó, Torinó, Bologna és Nápoly választ polgármestert.

Ha meg kellene előlegeznek, mi lesz a válság vége, azt gondolom, hogy a jelenlegi balközép többség összes pártjának ugyanaz az érdeke: megszabadulni Contétól. Ismét összehozzák a korábbi kormánytöbbséget, amely a jelenlegi számok szerint az Élő Olaszország nélkül nem marad talpon, tehát visszaveszik Renzit és pártját a kormánytöbbségbe, és lecserélik a miniszterelnököt” – jósolta.