A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a Földközi-tenger keleti medencéjének migrációs útvonalán májusban 4160 illegális migránssal szemben intézkedtek a nemzeti hatóságok.

Hirdetés

A vizsgált öthónapos időszakban az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok számának 96 százalékos növekedéséről számoltak be, ahol január és május között 4451-en lépték át törvénytelen módon az EU keleti határait, májusban 1552-en.

A migrációs adatok legjelentősebb, 303 százalékos növekedéséről a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek hatóságai számoltak be. Itt az év első öt hónapjában 17 976 ember szállt partra illegálisan. Májusban ugyanitt 2100-an érkeztek jogtalanul az unió területére.

Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán január és május között 21 820-an próbálkoztak a tengeri átkeléssel, 38 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanitt májusban 4569-en keltek útra a szigetország felé.

Korábban írtuk

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első öt hónapjában 5186, azaz 24 százalékkal több észlelésről számoltak be, mint az előző év azonos időszakában. A nemzeti hatóságok itt májusban 922 alkalommal intézkedtek.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs úrvonalon, ahol a legtöbb illegális határátlépési kísérletet jegyezték fel az elmúlt év során, az év első öt hónapjában 21 330-an próbáltak meg az unió területére jutni. Ez 58 százalékkal kevesebb, mint 2023 ugyanezen időszakában. Májusban ezen a migrációs útvonalon 5125 ilyen esetet jelentettek.

Az illegális bevándorlás számainak öthónapos csökkenését jegyezték fel a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon is, ahol az év első öt hónapjában 8938 személy esetében kellett intézkedniük az illetékes nemzeti hatóságoknak. Ez az adat 71 százalékkal marad el az előző év azonos öthónapos időszakának számaitól. Ezen a migrációs útvonalon májusban 1654-en próbáltak az Európai Unió területére jutni.

A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba – tette hozzá jelentésében a Frontex.