Az amerikai–mexikói határra tervezett fal mára a GoFundMe nevű pénzgyűjtő portál legnagyobb projektjévé nőtte ki magát – írja a GlobalNews.ca. A Donald Trump által megígért falra Brian Kolfage, az amerikai légierő hadirokkant veteránja indított adománygyűjtést We the People Will Fund the Wall (Mi, a nép fogjuk finanszírozni a falat) címmel.

Fotó: MTI

Kolfage – aki Irakban egyik karját és mindkét lábát elveszítette – elmondta, hogy összesen egymilliárd dollárt (kb. 280 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a falra. Szerinte „túl sok amerikait öltek meg illegális bevándorlók és túl sok illegális bevándorló élősködik az amerikai adófizetők pénzén, miközben semmi sem garantálja, hogy valaha is hozzá tudnak majd járulni társadalmunkhoz”.

Kolfage arra az esetre indította el a gyűjtést, ha a kormány valóban nem finanszírozná a fal megépítését. Korábban ugyanis a demokraták közölték: a költségvetést csak úgy szavazzák meg, ha az nem foglalja magában a fal költségeit.

Képernyőfotó: GoFundMe

E cikk írásakor 16 856 290 dollár, vagyis a cél alig 2 százaléka gyűlt össze, ám a kampány ezzel is a GoFundMe eddigi legnagyobb adománygyűjtése lett, ráadásul csak nyolc nap telt el indulása óta. A több mint 4,7 milliárd forintnak megfelelő összeget 277 407 ember adta össze. A legnagyobb utalás összege 50 ezer dollár volt, ismeretlen személytől.

A GlobalNews.ca szerint azonban valószínűtlen, hogy a pénzt a megnevezett célra tudják fordítani, mivel ennek jogi akadályai lehetnek: az Egyesült Államokban a kormány számára adományokat kizárólag egy „ajándék” alapban lehet tárolni, azt pedig vagy „általános célra” vagy „költségvetési kiadásokra” lehet felhasználni. Kolfage ellenben garantálja, hogy a pénzt a falra fogják elkölteni; ha ez mégsem sikerülne, a GoFundMe szabályai szerint a teljes összeget vissza kell utalni az adományozóknak. Bár Kolfage 2004-ben megkapta a Bíbor Szív (Purple Heart) elnevezésű katonai kitüntetést, az utóbbi időben inkább arról volt ismert, hogy álhíreket közlő blogokban és honlapokban volt érdekelt.