Fotó: MTI/EPA
Hirdetés

Az első merényletet egy rendőrautó közelében követték el, nem messze a francia nagykövetségtől. A tunéziai belügyminisztérium egyik tisztségviselője újságíróknak azt mondta, hogy a robbanásban egy rendőrtiszt az életét vesztette, további öt ember – három civil és két rendőr – pedig a belügyminisztérium közleménye szerint megsebesült.

Nem sokkal később egy második merényletet is jelentettek, az al-Arabíjja pánarab televízió értesülései szerint a merénylő a terrorelhárító központ parkolójában robbantotta fel magát. Hatósági források szerint négyen megsebesültek.

Szemtanúk újságíróknak azt mondták, a merénylő be akart törni a központ épületébe, és amikor a rendőrök ezt megakadályozták, felrobbantotta magát.

Az elmúlt években több terrortámadást elkövettek Tunéziában. Tavaly októberben egy nő felrobbantotta magát Tunisz belvárosában, a merényletnek azonban nem volt halálos áldozata.

2015 márciusában 22 embert öltek meg fegyveresek a tuniszi Bardo-múzeumban, és ugyanabban az évben 38 embert ölt meg egy merénylő egy szúszai tengerparti nyaralóhelyen. A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.

2015 novemberében robbantásos merényletet követtek el Tuniszban az elnöki őrség egyik autóbusza ellen; 13 ember vesztette életét, húszan pedig megsebesültek. A robbantást szintén az Iszlám Állam vállalt magára.

A támadások érzékenyen érintették a Tunézia számára fontos turisztikai szektort. A kormány számos intézkedést hozott a terrorizmus elleni harc jegyében.

A 2015 novemberi támadás óta rendkívüli állapot van érvényben az észak-afrikai országban, legutóbb június elején hosszabbították meg egy hónappal.