Fotó: MTI/AP/Mohammad Aszif Hán
Iszlamista tálib fegyveresek az északkelet-afganisztáni Pandzssir tartomány Sotal körzetében 2021. szeptember 8-án.
Hirdetés

Ezt Niszár Ahmad Ahmádi molla, az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány tálibok által kinevezett kormányzóhelyettese jelentette be szombaton a Hama Press helyi hírügynökségnek nyilatkozva.

„Az öngyilkos merénylőkből álló Laskar-i Manszúr (Manszúr milíciája) nevű különleges alakulatot átvezényeltük a határokhoz” – ismertette Ahmádi molla. A tájékoztatás szerint az említett alakulat harcosai korábban részt vettek a megbuktatott afgán vezetés biztonsági erői és a nemzetközi koalíció katonái elleni terrorcselekményekben.

„A zászlóalj nélkül nem lehetett volna elérni az Egyesült Államok vereségét. Ezek a bátor harcosok különleges robbanóöveket hordanak, amelyek segítségével amerikai támaszpontokon robbantottak Afganisztánban” – hangoztatta a tálibok tartományi tisztségviselője.

A Hama Press beszámolt arról is, hogy az északi határokhoz vezénylik a Badri-313 nevű alakulatot is, amely a tálibok szinte minden kulcsfontosságú hadműveletében részt vett az idén, ami a kabuli vezetés megdöntéséhez vezetett augusztus közepén.

Korábban írtuk

A tálibok a 2000-es évek közepétől kezdtek el alkalmazni öngyilkos merénylőket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól átvéve ezt a taktikát.