Hirdetés

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról – jelentette be az újságíróknak Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A lengyel nagykövet úgy fogalmazott: bár Varsó alacsonyabb árat követelt, visszavonta ezt, így Lengyelország mégis elfogadta az Európai Unió által javasolt, a tengeri úton szállított orosz nyersolaj 60 dolláros hordónkénti felső árkorlátozását. Mégpedig azért, mert a túlzottan alacsony ár miatt fennállt annak a veszélye, hogy nem érkezik majd elegendő mennyiségű kőolaj Európába, ami további gazdasági visszaesést okozott volna.

Andrzej Sados később egy tévéinterjúban azt mondta: az a cél, hogy korlátozzák Oroszországot.

„A lépés célja, hogy megakadályozzuk az olajárak ellenőrizetlen emelkedését, aminek következtében Oroszország többet keresne. A világnak más irányokból is többet kellene fizetnie az olajért. Ennek a döntésnek a következtében az orosz költségvetés bevételei, azaz az orosz hadigépezet finanszírozása korlátozott lesz” – fogalmazott Lengyelország EU-nagykövete.

A 60 dolláros uniós ársapkát vasárnap teszik hivatalossá, egy nappal később, hétfőn pedig életbe lép az orosz kőolajszankció is.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk