Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Még egy év van az amerikai elnökválasztásig, a kampány azonban már tombol. Pontosabban le sem állt azóta, hogy Donald Trump 2016-ban győzött. A demokraták, sőt a republikánus elit egyes tagjai azóta sem nagyon tudták megemészteni a sajátos stílusú üzletember sikerét, és mindent meg is tesznek az elnök megbuktatása érdekében. A belpolitikai csatározásoknak rendelik alá a külpolitikát is. 

A demokraták az önvizsgálat helyett bűnbakokat keresnek. Így került a vádlottak padjára Vlagyimir Putyin, aki a választásokba állítólag beavatkozva bejuttatta Trumpot a Fehér Házba. Hát persze, nem Clintonék elhibázott politikája és a „rozsdaövezet” szavazatai emelték pajzsra Trumpot, hanem a gonosz oroszok. Ebből a „projektből” azonban a politikai guruk már mindent kifacsartak, így új impulzusokra volt szükség. 

Így keveredett a kampányba Ukrajna, majd most Orbán Viktor is, aki állítólag meggyőzte Trumpot arról, hogy milyen korruptak és gonoszok is az ukránok. No meg Putyin, aki szintén ezzel beszélte tele az elnök fejét. Legalábbis a New York Times és a Washington Post szerint. 

Az egyértelműen a demokratákkal rokonszenvező liberális amerikai lapok arra jutottak, hogy Orbán Viktor Ukrajna ellen hangolhatta Donald Trumpot. A New York Times hosszasan ragozza, kik nem szerették volna, hogy az amerikai elnök fogadja a magyar kormányfőt, Trump azonban végül úgy döntött, hogy találkozik Orbánnal. A lap forrásai szerint a találkozó megerősítette benne azt a véleményt, amit korábban ügyvédje, Rudolph W. Giuliani és Vlagyimir Putyin orosz elnök is mondott Ukrajnáról. Trumpot ezután már sem az alelnöke, sem pedig ukrajnai különmegbízottja nem tudták meggyőzni annak az ellenkezőjéről, hogy az ukránok szörnyű emberek. 

A Washington Post ezt megfejelve – George Kent külügyi helyettes államtitkárra hivatkozva – meglehetősen zavarosan azt taglalja, hogy Orbánnak és Putyinnak milyen szerepe volt Donald Trump és Volodimir Zelenszkij július 25-i telefonbeszélgetésének létrejöttében. Ennek során Trump finoman arra próbálta rávenni kollégáját, hogy indítson korrupciós nyomozást az elnökjelöltségre pályázó demokrata párti exalelnök, Joe Biden fia ellen. Emiatt indították meg aztán a demokraták az impeachment-eljárást. 

Mit is lehet erre mondani? Mindenekelőtt azt, hogy rendkívül megtisztelő, ha az amerikai elnök kikéri a magyar miniszterelnök véleményét egy számára fontos kérdésben. Az azonban óriási túlzás, hogy Orbán Viktor hangolta volna Ukrajna ellen Donald Trumpot. 

De kezdjük azzal, hogy reálisan miért is kerülhetett elő Ukrajna kérdése Trump és Orbán beszélgetésén. Azért, mert az amerikai érdekeket sértve Magyarország – az oktatási törvény elfogadása óta – blokkolja Ukrajna és a NATO csúcstalálkozóit. Logikus tehát, ha e téma előkerül egy ilyen találkozón. Az azonban az amerikai elnök összes furcsasága ellenére sem életszerű, hogy megkérdezte volna: „Mondja, miniszterelnök úr, ezek az ukránok tényleg olyan korruptak? S ön szerint beavatkoztak ellenem az elnökválasztásba?”

Ezzel a feltevéssel tehát nem is nagyon érdemes foglalkozni. Már csak azért sem, mert Orbán Viktor egy ilyen kérdésre válaszolva aligha kezdte volna el áztatni az ukránokat, akiknek legfőbb támogatói az amerikaiak. Ezt a hibát a magyar miniszterelnök biztosan nem követi el. Igyekezett volna viszont elmagyarázni a magyar álláspontot, megpróbálva megértetni Budapest vétójának a hátterét. S bizony, egy ilyen okfejtésben helyénvaló és a valóságnak megfelel, hogy Kijev szembemegy az európai értékekkel és nem tartja tiszteletben a kisebbségi jogokat. No, de ne is folytassuk tovább ezt az okfejtést, mert nem tudjuk, hogy az ukrán téma egyáltalán felmerült-e a beszélgetésben. 

Sokkal fontosabb ennél, hogy Donald Trumpnak nem Orbán Viktortól kell megtudnia, milyen állapotok uralkodnak Ukrajnában. Elég jelentést kap ahhoz, hogy ezt tudja. Még akkor is, ha csak az elé tett szövegek felét olvassa el. 

Ukrajnában tombol a korrupció. Ezt többször nyíltan és számonkérően felrótták amerikai politikusok Petro Porosenkónak, még Barack Obama elnöksége idején is. Mindenkinél jobban tudják ezt maguk az ukránok is. Nem utolsósorban ezért, az országot elöntő korrupció miatt zavarták el a választásokon Porosenkót. 

De tisztában volt ezzel az Obama-adminisztrációban az ukrán ügyeket vivő alelnök, Joe Biden is. A fia, Hunter Biden azért kapott havi 50 ezer dolláros tiszteletdíjért egy ukrán energetikai cég, a korrupció és pénzmosás gyanújába keveredett Burisma igazgatótanácsának tagjaként, mert Ukrajna egy ilyen ország. De Joe Biden is azért zsarolta meg a Burisma ellen vizsgálódó főügyész menesztését elérendő Petro Porosenkót, mert szintén nagyon jól tudta ezt. S hát Donald Trump sokat tudhat Ukrajnáról egykori kampányfőnökétől, Paul Manaforttól is, akinek egyebek mellett azért kellett távoznia, mert 12,7 millió dollárt fogadhatott el a Régiók Pártja „feketekasszájából”. 

Hogy Orbán Viktor hangolta volna Ukrajna ellen az amerikai elnököt? Ugyan már! Nem kellett Donald Trumpot felpiszkálni. Haragudott ő enélkül is a Petro Porosenko fémjelezte ukrán elitre, amely több millió dollárral, nyíltan támogatta Hillary Clinton kampányát. Kijev végig a demokraták győzelmére tett, így aztán egyáltalán nem légből kapott feltételezés Trump részéről, hogy lehetőségeikhez mérten meg is próbálták aláaknázni a 2016-os elnökválasztási kampányát. 

Az amerikai liberális lapok tehát sokat feltételeznek Orbán Viktor Donald Trumpra gyakorolt befolyásáról, ami akár megtisztelő is lehetne Magyarországra nézve. Inkább azonban arról árulkodik, hogy nagy a baj a demokraták táborában. Így már semmi nem számít, és mindent bevetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák Donald Trump újraválasztását.