Elítélte az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) hétfőn az „egyetemi szabadság elleni” magyar intézkedéseket, amelyek végül a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárásához vezethetnek, valamint az újabb nemzeti konzultációt és a külföldi finanszírozású civil szervezetekre vonatkozó törvénytervezetet is.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az ALDE szerint a magyar kormány ezen intézkedései is a kritikus hangok elhallgattatását és a hatalom megszilárdítását célozzák, ezért cselekvésre sürgették az Európai Bizottságot és a többi uniós tagállamot.

„Azokkal a magyar állampolgárokkal vagyunk, akik a hétvégén felvonultak Budapesten, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a kormánynak a Közép-európai Egyetem elleni illiberális fellépésével szemben” – fogalmazott Guy Verhofstadt (a képen – szerk.), a képviselőcsoport vezetője az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

„Az alkotmánybíróság meggyengítése, a sajtószabadság korlátozása, illetve a civil társadalom zaklatása után Orbán Viktor miniszterelnök most a magyar egyetemi kiválóság legfontosabb elemét támadja, a CEU-t. Orbán fenyegetést jelent a liberális demokráciára, ezért cselekednünk kell” – tette hozzá.

„Többé nem fogadható el, hogy pusztán elfordítjuk a fejünket. Az Európai Unió így gyorsan elveszíti a hitelességét értékközösségként. Egy szilárd demokráciának szabad egyetemekre, szabad médiára és szabad civil szervezetekre van szüksége” – hangsúlyozta Sophie in’t Veld, a parlamenti frakció alelnöke.

Az ALDE adja az uniós parlament negyedik legnagyobb frakcióját, a képviselőcsoport 68 hellyel rendelkezik a 751 fős testületben.

MTI