„Ki beszél az európai jobboldal nevében? Orbán. Igen, Orbán” – ezzel a címmel jelent meg a Bloomberg internetes kiadásában Leonid Bershidsky véleménycikke a magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszéde kapcsán.

Fotó: MTI (illusztráció)

„Ha többet akarnak tudni arról, mit gondol az európai jobboldal Európáról és a világról, figyeljenek Orbán Viktorra, a magyar miniszterelnökre” – kezdi írását Bershidsky. – „A legtöbb szélsőjobbodali vezetőtől eltérően Orbán folyamatos nyerésben van, komoly fősodratú támogatói vannak, és szókimondása sokkal inkább meggyőződésből ered, mintsem csupán a győzelem iránti vágyból”.

Az elemző ezen a ponton áttér a miniszeterelnök hétvégi, tusnádfürdői beszédére, kiemelve: a mostani előadás elsősorban abban különbözött a korábbiaktól, hogy abban Orbán Viktor egy „geopolitikai hitvallást” vázolt fel a kontinens jobboldali erői számára. 

„Ezt a beszédet az a férfi tartotta, akire Donald Trump elnök korábbi főtanácsadója, Steve Bannon úgy utal, mint ‘a Trump előtt már létező Trumpra’” – emlékeztet Bershidsky.

A szerző a követekezőkben ismerteti a tusnádfürdői beszéd legfőbb gondolatait, majd így folytatja: „Az európai politikai spektrum már régóta az amerikaitól balra áll, de Orbán olyan, mint egy trumpista republikánus, aki megpróbálja visszaszerezni az uniót egy árokkal körbevett elittől, akiknek nézetei és irányelvei baloldaliabbak az amerikai demokratákénál. Ő nem felbomlasztani akarja az uniót, hanem a Trump-féle Egyesült Államok életképes versenytársává és partnerévé tenni. Számára ez egy generációs váltás: a kilencvenes évek antikommunista, konzervatív politikai generációja átveszi a hatalmat a baloldali idealistáktól, akik 1968 szellemének örökösei. Ez nem feltétlenül egy nyertes stratégia, ám mindenképpen következetes. Ha kíváncsiak vagyunk, ebbe az irányba indul-e el Európa, érdemes figyelni az orbáni visszhangokra fősodratú konzervatívok beszédeiben, és érdemes figyelni a 2019-es európai parlamenti választásokra [készülő] pártprogramokra. A jobbra tolódás, ha folytatódik, nem egydimenziós lesz, nem csupán a protestpártok támogatásában nyilvánul majd meg. A konzervatív oldalon belülről történik meg” – zárja gondolatait a szerző.