Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyra becsüljük a máltai kormányfő uniós elnökséggel kapcsolatos törekvéseit – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dél-európai szigetország kormányfőjével folytatott csütörtök esti budapesti megbeszélése után újságíróknak.A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország jó partner lesz e hat hónap alatt, és mindent megtesz, hogy megoldásokat, eredményeket és együttműködési lehetőségeket találjon, hogy megoldásokra leljen, vagy közelebb jusson azokhoz az Európai Unió keretein belül.

Magyarország nyitott állam, amely kész a konzultációra – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök nagyon gyümölcsözőnek nevezte az általa Magyarország régi és nagy barátjaként jellemzett máltai partnerével folytatott megbeszélést.
    
Megjegyezte, hogy jó a két állam együttműködése az Európai Unió intézményein belül, és partnerével annak ellenére rendszeresen konzultál fontos kérdésekben, hogy más politikai családhoz tartoznak.
    
Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagyra becsüljük a Magyarországon jelen lévő máltai befektetőket. Arra kérte partnerét, hogy támogassa továbbiak érkezését.
    
Joseph Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke örömét fejezte ki, hogy hazája cégei ilyen nagy mértékben fektetnek be Magyarországon, megjegyezve, hogy nemsokára közvetlen légi járattal lehet utazni a két ország között.
    
A liberális gazdaságpolitika és a munkahelyteremtés fontosságára hívta fel a figyelmet, de arra is kitért: nem csupán Magyarország és Málta nemzeti ügyeiről cseréltek eszmét.
    
A máltai kormányfő jelezte, hogy érti Magyarország miniszterelnökének álláspontját, és örül, hogy ez kölcsönös.
    
„Nem beszélhetünk végleges megoldásokról a változó globális és európai összefüggések között, amit el akarunk érni” a máltai elnökség ideje alatt, az az előrehaladás – fogalmazott Joseph Muscat, hozzátéve, hogy ennek egyik forrása a nyílt párbeszéd, amire mindkét fél törekszik.
    
Málta a következő fél évben tölti be az EU soros elnökségét.

MTI