Az utolsó kutatásokat szeptember 10-én hozták nyilvánosságra, és a választásokig már nem is tesznek közzé újakat. Szakértők szerint a közvélemény-kutatások eredményei azt jelzik, hogy a lakosokat egyre inkább aggasztja az anyagi helyzetük, a menekültválság, illetve az egyre csak dráguló rezsi.

Hirdetés

A jobboldali pártok az egyéni körzetekben közös jelölteket állítottak, és jóváhagytak egy közös programot is, aminek a címe: „Per l’Italia” – Olaszországért –, tehát az olasz emberekért, az olasz választókért. Legfőbb kampányígéreteik többek között rezsicsökkentés, adó- és nyugdíjreform, az illegális bevándorlókkal érkező hajók megállítása, a Matteo Salvini által bevezetett szigorú bevándorláspolitika folytatása, a családok támogatása, illetve az ország újraindítása. A jobboldali Olasz Testvérek vezetője többször felhívta a figyelmet arra, hogy szemben a baloldali pártokkal, a jobboldali szövetségnek van közös jövőképe. A Matteo Salvini vezette Liga, Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá, Olaszország! és a Giorgia Melonihoz tartozó Olasz Testvérek nyár végén léptek szövetségre. Megállapodtak abban is, hogy ki lesz Olaszország következő kormányfője: az, akinek a pártja több szavazatot kap.

A baloldali szövetség a választások előtt négy nappal sem árult el semmit a programjáról. A baloldali tömörülésben belső viták dúlnak és egymásnak üzengetnek nyilvánosan. Sőt még hazánkat is felhasználták kampányeszközként. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára azt mondta: nem akarnak egy olyan Olaszországot, amely ennyire kötődik Magyarországhoz, és nem akarják a magyar modellt követni.

A jobboldali pártok azonban a baloldal tiltása ellenére sem kívánják megszakítani a jó együttműködést Magyarországgal. A közvélemény-kutatások szerint élen járó Olasz Testvérek párt vezetője, Giorgia Meloni és Orbán Viktor miniszterelnök a család szerepének fontossága, a gazdaság és a bevándorláspolitika terén is azonos álláspontot képvisel. Tavalyi találkozójukon Meloni azt mondta: közös céljuk, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában. 2019-ben Meloni meghívta Orbán Viktort az FdI rendezvényére, ahol előadást is tartott a magyar kormányfő.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.