Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger
Hirdetés

A szervezők körülbelül 150 ezerre becsülték az esemény délutáni kezdetekor a Kurfürstendammon gyülekezők számát. A szervezők a nap végére összesen mintegy 600 ezer résztvevőre számítanak.

A német főváros egyik jelképének számító Brandenburgi kapuig tartó menetet Melanie C énekesnő és Felix Jaehn német dj zenés műsora zárja.

A helyieknél Christopher Street Day néven ismert felvonulás idei jelmondata a „Stonewall 50 – Minden lázadás a te hangoddal kezdődik”.

Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

Az LMBT-közösség hátrányos megkülönböztetése ellen szervezett rendezvények sorában a Christopher Street Day-parádé az egyik legnagyobbnak számít Németországban.

A felvonulást évről évre a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első melegfelvonulás emlékére rendezik meg. Az 1969-es esemény előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadt a Stonewall Inn nevű, főleg homoszexuálisok által látogatott bárra. Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban megemlékeznek, azonos jogokért és társadalmi egyenjogúságért tüntetve a melegek és leszbikusok számára.

Berlinben az első Christopher Street Day-felvonulást 1979-ben tartották, akkor körülbelül 450-en vettek részt rajta.