Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Két különböző tiltakozást szerveztek a török nagykövetség közelében Oslo Frogner nevű kerületében. Az egyik megmozdulás a török beavatkozás ellen irányult, és a kurd közösségből is részt vettek rajta. Egyes felvonulók a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia zászlaját tartották kezükben.

E tüntetést egy olyan felvonulás előzte meg, amelyet a Törökország melletti kiállás érdekében tartottak, s a résztvevők török zászlókat lobogtattak.

A rendőrség szerint a rivális tüntetők valószínűleg egymásra támadtak, két ember megsérült, két embert pedig őrizetbe vettek.

Később zavargás tört ki Oslo belvárosában, ahol egy boltot megrongáltak, a rendőrség szerint három embert őrizetbe vettek.

Gjermund Stokkli az oslói rendőrségtől az NRK norvég közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta: azt követően, hogy a tüntetők elhagyták a boltot, újabb szóváltás alakult ki néhány ember között, ami később verekedéssé fajult. A rendőrség könnygázt vetett be a boltnál, valamint egy tűzoltókészüléket is működésbe hoztak, a jelentések szerint senki sem sérült meg.

A dpa német hírügynökség szerint ezenkívül megjelentek olyan beszámolók is, amelyek szerint több járművet megrongáltak.

Nem sokkal azelőtt, hogy a tüntetők a korai esti órákban szétszóródtak, a rendőrség őrizetbe vett további két embert a közrend megzavarása miatt.

Törökország októberben indított offenzívát Északkelet-Szíriában, elsősorban az YPG ellen, amely szerinte a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségese. A hadműveletet az Oroszország és az Egyesült Államok közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodást követően leállították.