Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

A Donald Tusk miniszterelnöksége (2011-2015) idején a Polgári Platform (PO) tagjaként 2011 és 2013 közt miniszteri tisztséget betöltő Slawomir Nowakot a lengyel főügyészség bejelentése szerint szervezett bűnözői csoport irányításával és pénzmosással is gyanúsítják.

Az ukrán korrupcióellenes hatóság (NABU) külön vizsgálatot folytat az ügyben, Slawomir Nowak ugyanis 2016-tól 2019-ig az Ukravtodor ukrán közútkezelő hatóság élén állt, a varsói ügyészség közlése szerint az ellene szóló vádak ebből az időszakból származnak. A volt miniszter ellen a lengyel és az ukrán ügyészség külön-külön vizsgálatot folytat, de tevékenységüket egy különleges nyomozó bizottság összehangolja.

Nowakkal együtt őrizetbe vették a lengyel különleges egységek (GROM) korábbi vezetőjét, Dariusz Zawadkát és egy gdanski üzletembert, Jacek P.-t is.

Nowak 2013-ban azután köszönt le a miniszteri tárca éléről, hogy vagyonbevallásában elmulasztott feltüntetni egy luxusórát. Az ügyben 2014-ben egy lengyel bíróság bűnösnek találta, és 20 ezer zloty (mintegy 1,4 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte.

Korábban írtuk

A PO részéről a vádakat a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által politikailag motivált támadásnak nevezték.