Őrizetbe vettek egy embert Németországban a Borussia Dortmund labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben – jelentette be szerdán a német szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője.

Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A kedd esti támadással kapcsolatban két ember került a hatóságok látókörébe. Mindketten az „iszlamista spektrumhoz” tartoznak. Házkutatást tartottak náluk, az egyiket őrizetbe vették. Egyelőre vizsgálják, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatását – ismertette Frauke Köhler a legfőbb ügyészség karlsruhei központjában tett sajtónyilatkozatában.

Az eddigi adatok szerint feltételezhetően terrorista hátterű merénylet történt, de az indíték egyelőre ismeretlen. A helyszínen három, azonos szövegezésű írást találtak, amelyek alapján „lehetségesnek tűnik az iszlamista háttér”. A szöveget mindenekelőtt a muzulmán vallással és kultúrával foglalkozó tudomány, az iszlamológia elemzési szempontjai szerint vizsgálják – mondta a szóvivő.

A német sajtóban megjelent híreket megerősítve hozzátette, hogy az „Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében” kezdetű, aláírás nélküli szöveg tartalmazza azt a követelést, hogy vonják vissza az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióból a német légierő Tornado felderítő gépeit és zárják be a németországi Ramsteinnél működő amerikai légi bázist. Az utóbbi követelés egy lehetséges magyarázata, hogy a támaszpontnak sajtóértesülések szerint fontos szerepe van az amerikai légierő drónokkal – pilóta nélküli repülőgépekkel – végzett műveleteiben, amelyek esetenként az IÁ által ellenőrzött szíriai és iraki területeket is érintik.

Az interneten megjelent egy másik szöveg is, amely szélsőbaloldali háttérre utal, ennek eredetisége az első értékelések alapján erősen kétséges – mondta Frauke Köhler.

A robbanószerkezetekben fém szegecseket helyeztek el. Egy ilyen tárgy áthatolt az autóbusz szélvédőjén és belefúródott egy ülésbe. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komoly baj – emelte ki a súlyos, állam elleni ügyekben illetékes ügyészség szóvivője. A pokolgépek összetételét és gyújtószerkezetét még tanulmányozzák.

Sajtóértesülések szerint a hatóságok egy 25 éves iraki férfit vettek őrizetbe. A Bild című lap szerint éppen egy robbantásos merénylet előkészítésén dolgozott, amikor elfogták wuppertali otthonában.

A hatóságok látókörébe került másik ember egy 28 éves német, aki a Dortmund melletti Fröndenbergben lakik. A Kölner Stadt-Anzeiger és az Express című kölni lap szerint a hatóságok mindkét férfit az észak-rajna-vesztfáliai iszlamista szubkultúra tagjai, az IÁ követői között tartják számon. A nyomozás első megállapításai alapján legalább egyikük a támadás pillanatában a helyszín közelében tartózkodott.

Dortmund, Fröndenberg és Wuppertal egyaránt Észak-Rajna-Vesztfáliában fekszik. A tartományt a szélsőséges iszlamizmus legfőbb németországi központjaként tartják számon.

Angela Merkel kancellár szerdai sajtónyilatkozatában visszataszító tettnek nevezte a BVB elleni támadást, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok mindent megtesznek az eset lehető leggyorsabb feltárásáért.

A kancellár méltatta a szurkolók „nagyszerű szolidaritását”, amely szavai szerint egyértelmű, világos üzenet az erőszak minden formája ellen.

Hasonlóan nyilatkozott számos további vezető német politikus is, köztük a szövetségi kormány több minisztere és Martin Schulz, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje, elnöke.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet a csapat dortmundi szállásának közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre.

Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők három robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük.

A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen rongálódott meg, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, az együttes egyik védőjét. A spanyol légiós felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.

A mérkőzést elhalasztották szerda estére. A találkozón a szolidaritás jeleként részt vesz Hannelore Kraft észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.

MTI