Fotó: MTI/EPA/Perui elnökség
A perui elnökség által közreadott képen Pedro Castillo, a június 6-i választás baloldali jelöltjeként győzelmet arató új perui elnök beszél beiktatási ünnepségén Limában 2021. július 28-án

A karhatalom már „volt elnök”-ként hivatkozott a kongresszus által nem sokkal korábban elmozdított politikusra, aki a nap folyamán elrendelte a törvényhozás feloszlatását. A rendőrség mikroblogján felvételeket is közzétett az őrizetbe vételről.

Az Andina helyi hírügynökség közlése szerint Castillót jelenleg az ügyészség hallgatja ki.

Castillo előzőleg a kongresszus feloszlatása mellett rendeleti kormányzást jelentett be egy új szükségkormány révén az elmozdítására indult harmadik törvényhozási kísérlet közepette. Az ellenzék és számos vezető perui politikus és tisztségviselő puccsról beszélt. A kongresszus válaszul elutasította a vonatkozó elnöki rendeletet, és megszavazta, hogy az eddigi alelnök, Dina Boluarte vegye át Castillo helyét. Az elnök elmozdítására a 130 tagú kongresszusban 101 képviselő szavazott hat ellenében és tíz tartózkodás mellett.

Castillo „volt elnökké” vált a kongresszus döntése értelmében – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Ned Price amerikai külügyi szóvivő, több latin-amerikai ország pedig aggódását fejezte ki a legutóbbi fejlemények miatt, és a demokrácia megóvását szorgalmazta.

Hirdetés

Korábban írtuk

„A perui kongresszus lépése következtében Castillo már volt elnök. A demokratikus rendszerek méltósága világszerte abban rejlik, hogy korrigálni tudják magukat. Továbbra is szorosan figyeljük az eseményeket, amelyek igen gyorsan követik egymást, de úgy tűnik, a perui kongresszus korrekciós intézkedéseket hozott azzal, hogy alkotmányos vádeljárással menesztette az elnököt” – mondta az amerikai szóvivő, hozzátéve: „a perui nép óhajainak és reményeinek megfelelően fogunk eljárni”.

Argentína „mély aggodalmát” fejezte ki a perui politikai válság miatt – írta Twitter-üzenetében az argentin külügyminisztérium. A peronista Alberto Fernández kormánya egyúttal felszólított minden politikai és társadalmi szereplőt a demokratikus intézmények és az emberi jogok megóvására.

Costa Rica külügyminisztériuma azt közölte, hogy az ország kormánya „mélységesen sajnálja Pedro Castillo perui elnöknek a kongresszus feloszlatására és az alkotmányozó nemzetgyűlés kiírására vonatkozó döntését, mert ez törést jelent az alkotmányos renddel”. Costa Rica a demokratikus hagyományát tisztelve a törvényes rend azonnali helyreállítását, valamint a politikai és állampolgári jogok szavatolását követeli Peruban – áll m a közleményben.

A chilei kormány „mélységes sajnálkozását” fejezte ki a perui helyzet miatt, és ezzel együtt az emberi jogok és az alapvető szabadságjogot tiszteletben tartását szorgalmazta – derül ki a santiagói külügyminisztérium közleményéből.

A kolumbiai kormány a párbeszéd folytatását szorgalmazta valamennyi politikai szereplővel a demokrácia megóvása érdekében.

A perui belpolitikai válság miatt elhalasztja a december 14-re tervezett limai csúcstalálkozóját a Csendes-óceáni Szövetség – jelentette be szerdán Twitter-üzenetben Marcelo Ebrard, a latin-amerikai kereskedelmi tömörülés soros elnökének, Mexikónak a külügyminisztere.