Hirdetés

Konasenkov azt mondta, hogy a reptér elfoglalásakor „megsemmisítettek több mint 200 nacionalistát Ukrajna különleges alakulataiból”. Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket.

A szóvivő azt ígérte, hogy az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire.

Ugyanakkor azzal vádolta meg az ukrán vezetést, hogy „terrorista módszereket alkalmaz” és hogy a lakosságot élő pajzsként akarja felhasználni. Azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők Grad rakéta-sorozatvetőt állítottak fel a kijevi Sevcsenko téren. Ezt szerinte a Pentagon és a CIA sugalmazására tették, hogy lakott területre mért válaszcsapást provokáljanak ki.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg alegységei a harci cselekményekben döntően nem vesznek rész, kemény ellenállást csak az ukrán náci zászlóaljak tanúsítanak.

Elmondta, hogy az orosz erők körülvették Csernigovot. Közölte, hogy a két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság csapatai az orosz erők támogatásával folytatták az előrenyomulást, Luhanszkban 12, Donyeckben pedig 11 kilométert haladva a nacionalista zászlóaljak védelmi vonalába.

Korábban írtuk

Konasenov szerint a nacionalisták „záróalakulatokként” működnek az ukrán fegyveres erőknél, kiválogatva a megbízhatatlanokat és gátolva a visszavonulást.

„Oroszország különleges katonai művelete rövid időn belül helyreállítja a békét Ukrajnában, és elejét veszi nagyobb katonai konfliktusnak Európában” – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Mint mondta, Oroszország nem engedheti meg, hogy Ukrajna „tőr” legyen Washington kezében, és ezt szerinte csakis az ukrán állam demilitarizálása és nácitlanítása, valamint az ország semleges státusa mellett lehet elérni