A szerb védelmi minisztérium SZ–300-as nagy hatómagasságú légvédelmi rakétarendszerek és hét darab MiG-29-es vadászgép megvásárlását tervezi.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az üzletet Fehéroroszországgal kötnék, a defensenews.com értesülései szerint még idén novemberben aláírják az erről szóló szerződést Aleksandar Vučics szerb elnök minszki hivatalos látogatása során. 

Egy meg nem nevezett szerbiai kormánytisztviselő nyilatkozata szerint „az ajánlat már az asztalon van”, az üzlet anyagi vonzatáról egyelőre nincs információ. Ugyanakkor az elemzők kiemelik, hogy a tervezett bevásárlás tovább növeli a szerb fegyveres erő függését az orosz fegyverektől, elvégre a közelmúltban szerzett meg hat MiG-29-est. Oroszország a használt repülőgépeket ingyen adta át, de Szerbiának kellett gondoskodni a gépek felújításáról.

A bevásárlás érdekessége, hogy a visegrádi négyek egyre hangsúlyosabban képviselik az Európai Unió és a NATO nyugat-balkáni bővítését, márpedig a NATO nem támogatja, hogy tagállamai orosz fegyverzetet vásároljanak. A Magyar Honvédség szállító és harci helikoptereit például el lehetett küldeni az orosz gyártóhoz üzemidő-hosszabbításra, ám a forgószárnyasok fegyverzetének modernizálására már nem volt lehetőség, mivel az új beszerzésnek minősült volna. Szerbia szomszédja, Horvátország viszont a katonai szövetség elvárásai alapján nemrég jelentette be, hogy F-16-osokra és a Saab JAS 39 Gripenekre cseréli orosz gyártmányú MiG-21-eseit.

K.D.