Konasenkov szerint június 26-án az orosz légierő négy, nagypontosságú, levegő-föld rakétával mért csapást az Artem Rakétakombinátra Kijev Sevcsenkivszkij kerületében. Az üzem rakéta-sorozatvető lőszert gyártott. Az orosz célellenőrzés szerint mind a négy rakéta célba talált, a létesítmény megsemmisült, anélkül, hogy Kijev polgári infrastruktúrája megsérült volna.

Hirdetés

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fővárosba telepített Sz-300-as és Buk M1 légvédelmi rendszerek több, mint tíz rakétát lőttek ki, de az ukrán rakétakilövők és a rádióberendezések összehangolatlansága miatt a Bukok lelőttek két saját Sz-300-as légvédelmi rakétát. Ezek egyike zuhanhatott lakóépületre.

Konasenkov szerint az ukrán hadvezetés megpróbálja megállítani az ukrán egységek „kaotikus menekülését” Liszicsanszk közelében. Mint mondta, az orosz tüzérség felszámolta az ukrán „náci” Jobboldali Szektor egyik záróosztagát, amely 72. gépesített dandárja első zászlóalja személyi állományának visszavonulását szándékozott megakadályozni.

A szóvivő közölte, hogy Liszicsanszknál az ukrán 115. önálló gépesített dandár parancsnoka, miután vezetésipontját visszavonta, elvesztette az ellenőrzést alegységei felett. Ennek következtében a harci cselekmények során a dandár 138. zászlóalja személyi állománya 80 százalékos, hadfelszerelése pedig mintegy 70 százalékos visszafordíthatatlan veszteséget szenvedett el.

Konasenkov beszámolt egy különböző európai állampolgárokból álló és egy grúz zsoldos szabotázs- és felderítő csoport vasárnapi felszámolásáról a liszicsanszki olajfinomító környékén. A két osztagnak összesen 14 harcosa volt. Mint mondta, a likvidált grúzok között voltak olyanok, akik márciusban Kijev közelében részt vettek orosz katonák megkínzásában és meggyilkolásában. Konasenkov szerint az orosz védelmi tárca minden ilyen esetet számon tart. „Megtaláltuk és megbüntettük őket” – mondta.

Közölte továbbá, hogy az orosz légierő precíziós fegyverekkel csapást mért az ukrán hadsereg 63. gépesített lövész brigádja 106. zászlóaljának egyik állomáshelyére a Mikolajiv megyei Visunszk közelében, aminek következtében több mint negyven ukrán katona életét vesztette és 12 egységnyi technika megsemmisült. Levegő-föld rakéták emellett 27 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra – köztük Liszicsanszknál a Jobboldali Szektor, Harkivnál pedig az Azov és Kraken egységeire -, öt vezetésipontra, valamint három lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra mértek csapást.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok 24 vezetésipontot, 58 lőállásban lévő tüzérségi alegységet, valamint 304 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak. Donyeck környékén a lövegelhárító művelet három Grad-, egy M-777-, két Hjacint- és két 2SZ1 Gvozgyika-szakaszt számoltak fel. (Az ukrán tüzérség a donyecki hatóságok szerint ennek ellenére hétfőn tovább lőtte a köztársaság városait, több helyről jelentettek halálos áldozatokat.) Az orosz légvédelem lelőtt tíz drónt és két Tocska-U taktikai rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 215 repülőgépet, 132 helikoptert, 1373 drónt, 350 föld-levegő rakétarendszert, 3830 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 684 rakéta-sorozatvetőt, 3025 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3870 speciális katonai járművet veszítettek.

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete hétfőn a Rosszija 24 televízióban azt mondta, hogy mintegy félezer civil maradhatott még a szeverodonyecki Azot üzem területén, de ők már nem ukrán fegyveresek túszai. A diplomata szerint a luhanszki „népi milícia” szakemberei aknamentesítik a kijáratokat, az emberek pedig maguk dönthetik majd el, hogy elmennek-e vagy maradnak Szeverodonyeckben.

Korábban Ramzan Kadirov csecsen vezető azt mondta, hogy a vegyiüzem területéről mintegy 800 civil távozott.

Korábban írtuk