Hétfő óta tilos orosz nyers kőolajat tengeri úton szállítani az Európai Unióba. Az uniós vezetők szerint az intézkedés célja, hogy Oroszország újabb jelentős bevételtől essen el.

Hirdetés

A mostani döntéssel Szerbia is belekeveredett a szankciós politikába, a szankciók olyan országot is érintenek, amely a háború megkezdése óta igyekszik kimaradni a büntetőintézkedések politikájából. Szerbia földrajzi helyzete miatt került nehéz helyzetbe: mivel az országnak nincs tengeri kijárata, kénytelen más államon keresztül kőolajat szállítani. Az eddig használt Adria kőolajvezeték, vagyis a JANAF az uniós tag Horvátországon keresztül halad át, és mivel azon hétfő óta nem mehet keresztül orosz kőolaj, a szerbek ellátása is megszűnt.

Bár az orosz Gazprom tulajdonában lévő Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak vannak belföldi forrásai is, szükségleteinek háromnegyedét importból fedezi. A beszállítók között volt eddig Oroszország is, nagyjából 15 százalékos arányban. A mennyiség csak az elmúlt hónapokban ugrott meg jelentősen, amikor az orosz kőolaj lényegesen olcsóbb volt, mint a többi, így Szerbia inkább abból vásárolt.

December 5-e óta azonban Belgrád kénytelen ezt a mennyiséget más forrásokból biztosítani. Ez elsősorban a már meglévő partnerekkel, vagyis Iránnal, Kazah­sztánnal és Norvégiával való szerződések bővítését jelentheti.

Korábban írtuk

Olcsó orosz kőolaj helyett drága alternatíva

A JANAF-vezeték ugyanis továbbra is él, nem orosz kőolaj ezentúl is érkezhet a horvátországi kikötőbe, majd onnan a szerbiai finomítókba. Ami biztos: az olcsó orosz kőolaj csak drágább alternatívával helyettesíthető, így várhatóan rövid időn belül megemelkedik az üzemanyagok ára Szerbiában. Tomiszlav Micsovics, a Szerbiai Olajipari Vállalatok Szövetségének főtitkára azt mondta, mivel az olajszállítmányokat az év végéig lekötötték, nagyobb árrobbanásra feb­ruár 5-től kell számítani, amikortól a kőolajszármazékokra is embargó lép életbe. Ez ugyanis hiányhoz vezethet a piacon.

Mindez a gazdaság egészére kihat, és újabb drágulási hullámmal fenyeget. Holott az éves infláció már októberben is 15 százalék volt Szerbiában.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.