„A Roszkomnadzor korlátozza a hozzáférést az olyan országok állami szervezeteinek forrásaihoz, amelyek az általuk terjesztett anyagokkal az oroszországi társadalmi és politikai helyzet destablizálására törekszenek” – áll a felügyeleti szervnek az orosz hírügynökségek által ismertetett közleményében.

Hirdetés

„Ez az orosz lépés nem meglepetés, hanem csak egy újabb lépés sok más honlap korábbi betiltása után” – közölte emailjében az amerikai külügyminisztérium.

Oroszország bűncselekménynek minősítette a hadseregével kapcsolatos hitelrontást, amely öt évig terjedő börtönnel sújtható, míg a hadsereggel kapcsolatos „álhírek terjesztéséért” akár 15 évi elzárás is kiszabható.

Amióta tavaly februárban Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, a Roszkomnadzor blokkolta a független hírportálokat, több külföldi oldalt és közösségi platformot, köztük a Facebookot, az Instragramot és a Twittert.

Korábban írtuk

Az Oroszország által február 24. óta blokkolt weboldalakat monitorozó TopVPN szerint a Roszkomnadzor több mint 4300 domaint tett elérhetetlenné, ezek 85 százaléka ukrajnai, orosz vagy nemzetközi hírportál.