A kormányfő jelezte: országa javasolni fogja, hogy az Európai Unió haladéktalanul függessze fel a kereskedelmet Oroszországgal. Ennek értelmében az orosz árukat szállító teherhajók nem köthetnének ki az európai kikötőkben, és a szárazföldi kereskedelem is megszűnne – pontosított Morawiecki.

Hirdetés

A miniszterelnök szerint ezzel rá lehetne kényszeríteni Moszkvát, hogy „fontolja meg, nem volna-e jobb véget vetni ennek a kegyetlen háborúnak” – tette hozzá. Aláhúzta: az intézkedés élet-halál kérdése tízezrek, ha nem százezrek számára, és Ukrajna szuverenitásán kívül a NATO biztonsága is kockán forog.

„Meg kell mutatnunk erőnket és eltökéltségünket Oroszországnak, különben még magasabb árat kell fizetnünk a közeli jövőben” – jegyezte meg. A lengyel miniszterelnök elmondta: országa többet költ a hadsereg modernizálására a jövőben, és az elkövetkező években korábban nem látott mértékben növelik a katonai kiadásokat.

„Vagy biztonságban vagyunk, vagy mindnyájunkat zsarolnak – ahogy azt Oroszország teszi ma” – mutatott rá. Lengyelország a jövőben szeretne készen állni a kedvezőtlen forgatókönyvekre is – szögezte le.

Korábban írtuk

Morawiecki néhány nappal korábban Kijevben járt cseh és szlovén kollégájával együtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák Ukrajnát. Az orosz támadás kezdete, február 24-e óta több mint kétmillió ukrán állampolgár lépte át a lengyel határt menedéket keresve. Az Európai Unió tagállamai a héten újabb büntető intézkedésekről egyeztek meg Oroszország ellen. Ez volt a negyedik szankciós csomag az ukrajnai háború kezdete óta.