„Alekszej Lihacsov a NAÜ főigazgatóját azokról a lépésekről tájékoztatta, amelyeket az orosz fél tesz a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működésének szavatolására. A találkozó résztvevői megvitatták a helyzetet, amely a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris és fizikai biztonságának szavatolása érdekében tett kezdeményezés körül alakult ki. Hangsúlyozták az orosz fél készségét az együttműködés folytatására ennek megvalósítása érdekében” – olvasható a Roszatom állásfoglalásában.

Hirdetés

A közlemény kiemeli, hogy a NAÜ főigazgatója személyesen is meggyőződhetett azokról a találatok következtében megfigyelhető újabb károkról, amelyek tavalyi látogatása óta az orosz kézen lévő nukleáris létesítmény területén keletkeztek. Grossi március 29-én tett látogatást az atomerőmű területén.

„Több orosz ügynökség magas rangú tisztségviselőjével találkoztam Kalinyingrádban” – írta Grossi a Twitteren. „Folytatom erőfeszítéseimet a zaporizzsjai atomerőmű védelme érdekében… ez mindenki érdekét szolgálja” – tette hozzá.

Az Enerhodarban működő zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Hat erőműblokkjának összkapacitása 6 GW. Az orosz erők 2022. február végén foglalták el a létesítményt. Az orosz hatóságok szerint az ukrán hadsereg azóta rendszeresen lövi mind a város lakónegyedeit, mind az erőmű területét. Drónokat, nehéztüzérséget és sorozatvetőket vet be a létesítmények ellen.

Korábban írtuk

A támadások zömét a légvédelmi rendszer elhárította, ám több alkalommal jelentették, hogy találat érte az intézmény infrastruktúráját és nukleáris hulladéktároló területét.

A NAÜ-főigazgatója tavaly felvetette, hogy biztonsági övezetet kellene létrehozni a zaporizzsjai atomerőmű körül, elejét véve ezzel egy esetleges nukleáris katasztrófának. Grossi egy ideje viszont már nem is egy biztonsági övezetet, hanem közös biztonsági szabályokban való megállapodást szorgalmaz a hadviselő felek között.