Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Oroszország pénteken leállíthatja Finnországba irányuló gázszállításait – közölte az Iltalehti. A finn lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be az oroszok figyelmeztetéséről, amelyre órákkal azután került sor, hogy Moszkva „megtorlást” helyezett kilátásba a finnek csütörtöki bejelentése miatt, miszerint az ország felvételét kéri a NATO-ba. Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter az Iltalehtinek nyilatkozva ugyanakkor nem tudta megerősíteni az értesülést.

A finn média már korábban megírta, hogy május 23-a után, amikor a Gazprommal kötött szerződés alapján esedékessé válik a következő kifizetés a gázért, az ország elzárkózik a további orosz szállításoktól. A finn kormány még április 28-án kijelentette, hogy nem fizet rubelben az energiahordozóért, ami alapján eleve borítékolható volt az orosz reakció. Április végén Moszkva ugyanis megszakította a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára, mert azok nem voltak hajlandók a Kreml rubeles rendszerének megfelelően fizetni.

Ville Tavio parlamenti frakcióvezető az Iltalehtinek elmondta, hogy a kormány számolt a mostani forgatókönyvvel és megtette a szükséges előkészületeket az orosz gázszállítás leállásának esetére.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk