Fotó: MTI/EPA Pool/Dzson Hon Kjun (szerk.)
Hirdetés

„Az Egyesült Államok által folyamatosan bevezetett szankciókra válaszul hozzunk nyilvánosságra azoknak az amerikaiaknak a névsorát, akiknek állandó jelleggel tilos a beutazás az Oroszországi Föderáció területére” – olvasható a külügyminisztérium honlapján megjelent közleményben.

A most első ízben közzétett teljes névsorban az elnök és a külügyminiszter neve mellett szerepel William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) főnöke és Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, valamint több más amerikai vezető neve, akiknek a beutazási tilalmáról az orosz külügyminisztérium korábban döntött.

Korábban Antony Blinken, Lloyd Austin védelmi miniszter és William Burns nevét tették közzé.
„Hangsúlyozzuk, hogy a Washington által tett ellenséges lépések, amelyek bumerángként csapnak vissza az Egyesült Államokra, a jövőben is megfelelő viszonzásra találnak” – olvasható az orosz külügyi közleményben.

A külügyminisztérium egy másik közleményben tudatta, hogy a beutazási tilalommal sújtott kanadaiak listájára felvett huszonhat új nevet, közöttük védelmi minisztériumi és hadiipari vezetőkét, valamint Sophie Gregoire Trudeau, Justin Trudeau miniszterelnök feleségéét.

Korábban írtuk

Az új kanadai listát azután tették közzé, hogy Kanada törvénytervezetet terjesztett be, amely megtiltaná a beutazást Vlagyimir Putyin elnöknek, valamit a kormány és a hadsereg mintegy ezer tagjának.

Az újabb listán szerepel Jocelyn Paul, Eric Kenny és Angus Topshee, a kanadai hadsereg, a légierő és a haditengerészet nemrégiben kinevezett vezetőjének, valamint több cég, így a Lockheed Martin és a Raytheon kanadai leányvállalata igazgatóinak a neve.
A korábbi szankciókra válaszul Oroszország már megtiltotta a belépést Justin Trudeau kormányfő, Chrystia Freeland pénzügyminiszter és több száz kanadai számára.