A békekonferencia záródokumentumát Csúcstalálkozó az ukrajnai békéről: közös közlemény a béke keretrendszeréről címmel tette közzé honlapján Svájc külügyminisztériuma.

Hirdetés

Nagy reményekkel gyűltek össze az egész világról politikusok, hogy az orosz–ukrán háború lezárása ügyében egyeztessenek Svájcban. A tárgyalásokra azonban nem hívták meg Oroszországot, és végül Kína is visszamondta részvételét. A nemzetközi sajtóban hétfő reggel a békekonferencia uralta a híreket, a lapok nagy része azonban egyetértett abban, Moszkva nélkül aligha lehet békéről beszélni. Az AP hírügynökség azt emelte ki, hogy a svájci konferencián 78 ország egyetértett abban, hogy Ukrajna területi integritása minden béke alapja kell hogy legyen.

Sok résztvevő reményét fejezte ki, hogy Oroszország a jövőben csatlakozhat a békéhez vezető útitervhez

– áll a cikkben.

Szabad Európa Rádió szerint Oroszország távolmaradása az ukrán kezdeményezésű globális béke-csúcstalálkozóról csökkentette az áttörésre vonatkozó reményeket, ahogy Kína távolmaradása is.

A résztvevők közül India, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nem írták alá a végleges dokumentumot, amely a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság és a fogolycsere kérdéseire összpontosított. A zárónyilatkozat szerint az ENSZ alapokmánya és „a területi integritás és szuverenitás tiszteletben tartása (…) alapul szolgálhat és szolgál majd egy átfogó, igazságos és tartós béke megteremtéséhez Ukrajnában

– írta a szerző.

A nyugati hatalmak és szövetségeseik egy svájci csúcstalálkozón vasárnap elítélték Oroszország ukrajnai invázióját, de nem sikerült meggyőzniük a nagyobb el nem kötelezett államokat, hogy csatlakozzanak zárónyilatkozatukhoz, és egyetlen ország sem jelentkezett a folytatás megrendezésére, mutat rá a Reuters.

Korábban írtuk

A hírügynökség szerint több mint 90 ország vett részt a kétnapos megbeszélésen, amelyet „békecsúcsnak” neveztek el, noha Moszkva nem kapott arra meghívást, de messziről nevetségessé tette az eseményt.

Kína távolmaradásról szóló döntése csak azt biztosította, hogy a csúcstalálkozó nem éri el Ukrajna azon célját, hogy rávegye a „globális Dél” nagy országait, hogy csatlakozzanak Oroszország elszigeteléséhez. Brazília csak „megfigyelőként” vett részt. Végül India, Indonézia, Mexikó, Szaúd-Arábia és Dél-Afrika tartózkodott a záródokumentum aláírásától, noha néhány vitás kérdést kihagytak a szélesebb körű támogatás reményében.

The Washington Post arról írt, sok résztvevő reményét fejezte ki, hogy Oroszország a jövőben csatlakozhat a békéhez vezető útitervhez. Az amerikai lap hozzáteszi, hogy a szentszék is képviseltette magát, az Egyesült Államok nevében pedig Kamala Harris alelnök beszélt.

A The Washington Post szerint Ukrajna szövetségesei most megpróbálják fenntartani a béke felé vezető lendületet. Zelenszkij elmondta, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadók a jövőben találkoznak, és „utána lesz egy konkrét terv”.

Az Euronews is azt emelte ki, hogy a záródokumentum szerint az ENSZ alapokmánya, valamint a „területi integritás és szuverenitás tiszteletben tartása” alapul szolgálhat és szolgál majd egy átfogó, igazságos és tartós béke megteremtéséhez Ukrajnában.

A zárónyilatkozatban a nukleáris biztonság, az élelmiszer-biztonság és a fogolycserék három témája szerepelt. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kijelentette, hogy ezek a „minimális feltételek” az Oroszországgal folytatott tárgyalásokhoz, utalva arra, hogy Kijev és Moszkva között még mennyi más nézeteltérést lesz nehezebb leküzdeni.

A további részletekről IDE kattintva olvashat a Magyar Nemzet honlapján.