Fotó: MTI/AP/Jose Luis Magana
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatói közül néhányan bemásznak az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án.
Hirdetés

„Ez az Egyesült Államok belügye. Mindemellett ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok elektori rendszere archaikus, nem felel meg a modern demokratikus normáknak, lehetőséget nyújtva különböző szabálytalanságokra, az amerikai sajtó pedig a politikai küzdelem eszközévé vált. Nagyrészt ez idézte elő a társadalom megosztottságát az Egyesült Államokban, aminek most tanúi lehetünk” – jelentette ki az orosz külügyi tárca szóvivője.

„Azt kívánjuk a baráti amerikai népnek, hogy tisztességgel vészelje át történelmének e drámai pillanatát” – tette hozzá Zaharova.

A hivatalából távozó Trump elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítése folyt. Négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és a hatóságok biztonságosnak nyilvánították az épületet, így a kongresszus folytathatta a munkáját, és csütörtökön hitelesítette Biden választási győzelmét.

Korábban írtuk

Az amerikai hatóságok szerint négy ember életét vesztette, és a biztonsági erők legalább tizennégy tagja megsebesült a zavargásokban. Több mint ötven tüntetőt előállítottak.