A BBC arról számol be, hogy Oroszország teljesen leállította az Európába irányuló gázszállításokat a legfőbb gázvezetéken keresztül, mondván, javításokra van szükség. Az állami tulajdonú energiaipari óriás, a Gazprom közölte, az Északi Áramlat-1 gázvezetéket érintő korlátozások három napig tartanak. A cég tagadja azokat a vádakat, amelyek szerint az energiaellátást háborús fegyverként használná a nyugati országok ellen.

Hirdetés

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték 1200 kilométer hosszan húzódik a Balti-tenger alatt a Szentpétervár melletti orosz partoktól észak-kelet-Németországig. A 2011-ben megnyitott vezeték naponta legfeljebb 170 millió köbméter gázt képes eljuttatni Oroszországból Németországba. A vezeték júliusban 10 napra állt le – Oroszország szerint ismét javítási munkálatok miatt –, és a közelmúltban mindössze 20 százalékos kapacitással működött az állítólag meghibásodott berendezések miatt.

A német hálózati szabályozó hatóság elnöke szerint az ország képes lesz megbirkózni a problémával, feltéve, ha Oroszország a következő napokban újraindítja a szállítást.

Korábban írtuk