A cseh fél szerint 16 diplomatát és a képviselet négy, diplomatastátusz nélküli munkatársát utasították ki az országból. Ez azt jelenti, hogy a Cseh Köztársaság moszkvai nagykövetségén ideiglenesen csak öt diplomata marad.

Hirdetés

Előzőleg bekérették az orosz külügyminisztériumba Vitezslav Pivonka cseh nagykövetet, hogy kifejezzék Moszkva „határozott tiltakozását” az orosz diplomáciai képviselettel szembeni „barátságtalan intézkedés miatt”.

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok tagjainak közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága „nem bizonyított és kitalált ürüggyel” ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást „ellenséges lépésnek” és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Korábban írtuk

A moszkvai cseh nagykövetség kiutasított embereinek egy napjuk van arra, hogy elhagyják Oroszországot. A cseh felet egyben felszólították arra, hogy ezentúl a moszkvai képviseletében is ugyanannyian dolgozzanak, ahányan a prágai orosz nagykövetségen. Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint ezt is tartalmazza az a jegyzék, amelyet átadtak Pivonka moszkvai cseh nagykövetnek.