Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Hirdetés

„Teljességgel erkölcstelennek tartjuk azt a brit kísérletet, hogy a világszerte milliók szívét megindító nemzeti tragédiát a gyász napjaiban geopolitikai célokra használják, hogy leszámoljanak velünk” – idézte Marija Zaharovának, az orosz külügyminisztérium szóvivőnek a tárca honlapján közzétett közleményét a Vesztyi.ru orosz hírportál.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a brit külügyminisztérium tájékoztatta Oroszország londoni nagykövetségét erről, hogy nem küldenek meghívót az orosz félnek, így a külügyminisztérium vezetésének sem a gyászszertartásra. A szóvivő szerint „ürügyül” az angolok az Ukrajnában zajló „különleges hadműveletet” nevezték meg.

„Ez rendkívül kegyeletsértő II. Erzsébet emlékével szemben, aki a második világháborúban a brit hadsereg területvédelmi erőinek soraiban szolgált, amelyek a nácik, illetve ukrán követőik, Sztepan Bandera és Roman Suhevics ellen harcoltak” – írta a szóvivő. „Most a brit elit az ő oldalukon áll” – tette hozzá Zaharova.

A Nyugaton immár páriának tekintett Oroszország és fehérorosz szövetségese, valamint Mianmar és Észak-Korea sem kapott meghívót a múlt csütörtökön 96 éves korában elhunyt királynő gyászszertartására – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Korábban írtuk

II. Erzsébetnek a jövő héten a Westminster apátságban tartandó gyászszertartása jelentős diplomáciai eseménynek számít, több mint száz koronás főt, államfőt és más személyiséget várnak.

Oroszország távolléte a Moszkva és London közötti igen feszült diplomáciai kapcsolatokról tanúskodik. A feszültség több éve tart, a Szkripal-ügytől (a Nagy-Britanniában 2018-ban novicsok idegméreggel megmérgezett egykori orosz kém esetétől) az ukrajnai háborúig.