Németország első számú stratégiai szövetségese, az Egyesült Államok meglepően közel került Oroszországhoz a németek számára legfélelmetesebb országokat tartalmazó listán – írja az RT a Bild alapján.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Forsa pollster kutatása szerint a németek 55 százaléka érzi fenyegetésnek az Egyesült Államokat, amely csupán egy hangyányit maradt le Oroszországtól (56 százalék). A mainstream média által sokkal félelmetesebbként bemutatott országok azonban jócskán lemaradtak a két nagyhatalom mögött.

Az atomfegyvereiről híres Észak-Koreától például csak a megkérdezettek 27 százaléka fél, ezt követi Törökország 24, majd Szaúd-Arábia 23 százalékkal. Kínát csak 16 százalék tartja veszélyesnek.

Németország régi kereskedelmi partnerét és szövetségesét, az Egyesült Államokat a középkorúak érzik fenyegetésnek, Oroszországtól pedig a 18–29 éves korosztály, valamint a 60 év felettiek tartanak. A magyarországi tapasztalatokkal ellentétben Németországban a jobboldaliak inkább tekintik fenyegetőnek Oroszországot, mint az USA-t, a baloldaliak pedig pont fordítva gondolkodnak erről.

Általánosságban igaz azonban, hogy a németek egyre kevésbé bíznak az Államokban. 2018 májusában a ZDF televíziócsatorna által indított szavazáson a voksolók 82 százaléka gondolta, hogy az USA megbízhatatlan partner.