Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Hirdetés

A műsorvezető, George Stephanopoulos – aki korábban a Bill Clinton irányította Fehér Ház kommunikációs igazgatója volt – arra kérte Navarrót, hogy válaszoljon Barack Obama előző napi bírálatára, amelyet egyetemisták évzáró ünnepségén interneten közvetített beszédében fogalmazott meg. A volt elnök szerint a dolgok azért lettek „elszúrva” mert a politikai vezetők aszerint cselekszenek, „amit kényelmesnek éreznek, amit könnyűnek tartanak”.

Erre válaszolta Navarro, hogy örül annak, hogy Obamának új munkája van, mint Joe Biden szóvivője. Biden Obama alelnöke volt és várhatóan ő lesz a demokraták elnökjelöltjeként Donald Trump jelenlegi elnök kihívója a novemberi elnökválasztáson.

Navarro kitért arra is, hogy a végzős egyetemistákhoz intézett beszédében Obama nem említette meg sem az amerikai gyártókapacitások külföldre szervezését, sem Kínát. A jelenlegi kormányzat szerint ugyanis ezek szintén befolyásolták azt, hogy hogyan érintette a világjárvány az Egyesült Államokat. „Az én megítélésem szerint az ő kormányzatát a hozzá nem értés jellemezte, amelynek következtében azt láttuk, hogy több milliónyi munkahelyet kiszerveztek Kínába” – hangsúlyozta Peter Navarro. Leszögezte, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat egyik fő célja a kiszervezett munkahelyek visszatelepítése az Egyesült Államokba.

Korábban írtuk

Az elnöki tanácsadó hozzáfűzte: „Kínát okolja” a világjárványért, mert az ország „az Egészségügyi Világszervezet mögé bújva két hónapon keresztül elhallgatta a vírust a világ elől”.

Donald Trump szűkszavúan ugyan, de szintén reagált Obama felvetésére. A marylandi Camp Davidből, az amerikai elnökök hivatalos vidéki rezidenciájáról vasárnap délután visszatérve újságíróknak arról beszélt, hogy Camp Davidben „nagyszerű egyeztetéseket” folytatott a járványellenes küzdelem ügyében. Az újságírók azonban arra buzdították, hogy válaszoljon Obama bírálatára. Az elnök azt mondta: „hozzá nem értő elnök volt. Ez minden, amit mondhatok. Nagyon hozzá nem értő volt”.