Illusztráció: Dragon Images/shutterstock.com

A CIA lehallgatási módszereiről szivárogtatott a WikiLeaks. Ismét kiderült, hogy a paranoiásoknak volt igazuk. A nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a kémszervezet okostelefonokba, számítógépekbe, sőt még az okostévékbe is betört, kihasználva a szoftverek biztonsági réseit. Az oldal további információkat ígér, az amerikai kormány amiatt aggódik, hogy az ügynökség tengerentúli műveleteiről is lehull a lepel.
Több mint nyolcezer titkosított dokumentumot tett közzé kedden a WikiLeaks a CIA kibernetikai hírszerzésének módszereiről. Kiderült, hogy az ügynökség a magánszemélyek mellett számos amerikai és európai céget is lehallgatott mobiltelefonok, laptopok és okostévék mikrofonjain keresztül. A Samsung tévéket például egy Weeping Angel nevű hackerprogram segítségével alkalmazták szobaleghallgatásra. (Ennek veszélyére a gyártó már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet, amikor azt üzente a felhasználóknak, hogy személyes dolgaikat ne a készülék közelében beszéljék meg.)
 
A kiszivárgott anyag a 2013 és 2016 közötti időszakból származik, és a WikiLeaks szerint azért jutottak hozzá, mert a CIA elvesztette az ellenőrzést a hackelésre használt arzenálja felett. Így kerülhettek az adatok illetéktelen kezekbe, mígnem valaki elküldte azokat a szivárogtató oldalnak, amely további hat dokumentum-csomagot tervez nyilvánosságra hozni a közeljövőben. Julian Assange, az oldal alapítója úgy nyilatkozott, „az első közzétett adag már elhomályosítja mindazt, amit Edward Snowden három év alatt közzétett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő és lehallgató tevékenységéről”.
 
Az információk hitelességét a CIA mindeddig nem volt hajlandó megerősíteni, nevük elhallgatását kérő tisztségviselők viszont elismerték: valódiak a dokumentumok, és tavaly azt is felfedezték, hogy betörtek a rendszerükbe. A botrányban érintett cégek, például a Cisco és a Microsoft azonnal vizsgálatot indított, miközben az FBI azt próbálja meg kideríteni, kitől érkeztek a dokumentumok a WikiLeaks-hez, illetve milyen információk vannak még a szivárogtatók birtokában.

A botrány kapcsán Trump elnök is kifejezte aggodalmát. A szövetségi kormányban főleg attól tartanak, hogy a továbbiakban fény derül a CIA tengerentúli műveleteinek részleteire.

Kovács Dániel