Fotó: MTI/AP/Yan Blagov
Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták
Hirdetés

Reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen. A helyszínen lövések hallatszottak – jelentette a Reuters szemtanúkra hivatkozva.

A városháza előtti téren heves tűzharc kezdődött a katonaság és felfegyverzett rendbontók között. További csapatok érkeztek a térre, és megkezdték a terület „megtisztítását” a zavargásokat szítóktól – ezt már a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója írta helyszíni jelentésében.

A cikk szerint mintegy 300, zöld egyenruhát viselő és maszkot viselő katona elkezdte bekeríteni a teret, és a civileket a kordon mögé szorították. Később lövöldözés kezdődött ezen a területen belül.

Éjszaka közigazgatási épületeket és az almati rendőrkapitányságot támadták meg. Többtucatnyi támadót „likvidáltak”, személyazonosságuk megállapítása folyamatban van – közölte csütörtökön Szaltanat Azirbek, a városi rendőrség szóvivője a Khabar-24 televízióban.

Korábban írtuk

Az országban az internet nagyrészt leállt. A belügyminisztérium közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők legalább nyolc tagja életét vesztette, és 317-en megsebesültek.

A városban sok bevásárlóközpontot és üzletet kifosztottak, köztük egy fegyverkereskedést is. Sok bankautomatát feltörtek.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak.

Az állami televízió csütörtökön arról számolt be, hogy a Kazahsztáni Nemzeti Bank úgy döntött, felfüggeszti az összes pénzintézet működését.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. A helyi biztonsági tanács egyik ülésén a pogromokban részt vevőket terroristáknak nevezte, és közölte, hogy kérte az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőinek segítségét az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A szervezet kollektív biztonsági tanácsa úgy döntött, hogy békefenntartókat küld Kazahsztánba a stabilizáció érdekében.