„Az országoknak nem szabadna alávetni magukat a WHO fennhatóságának” – írta Musk a 132 millió felhasználóval bíró közösségi portálon, a Malcolm Robert jobboldali ausztrál szenátor videójában elhangzottakra reagálva, aki bírálta az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetét.

Hirdetés

„Az országok nem vetik alá a szuverenitásukat az @WHO-nak” – írta válaszában Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A #PandemicAccord (világjárvány-szerződés) ezen nem változtat. A szerződés segíti majd az országokat a világjárványokkal szembeni hatásosabb védekezésben. Segíteni fog bennünket abban, hogy jobban meg tudjuk védeni az embereket, éljenek akár gazdag vagy szegény országban„ – tette hozzá a 194 tagállamot tömörítő szervezet főigazgatója.

Röviddel később Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz visszatért a világegészségügy kérdéseiről tartott heti sajtótájékoztatója megnyitójára, amelyen rámutatott a megállapodásról a világhálón terjedő ”hamis információkra„.

”Az az állítás, hogy a szerződés értelmében hatáskört adnának át a WHO-nak, egyszerűen hamis. Ez »fake news«„ – mondta főigazgató. Biztosított arról, hogy ”az országok saját maguk döntenek arról, hogy miről rendelkezzen a szerződés„.

Korábban írtuk

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz március elején közölte újságírókkal, hogy a WHO-tagállamoknak tárgyalniuk kellene a szerződéstervezetről, amelyben egyebek mellett szabályoznák az információk megosztásának és a védőoltásokhoz való hozzáférés tekintetében a gazdag és szegény országok között meglévő különbségnek a kérdését.

A szerződéstervezet gondolata azután merült fel, hogy a nemzetközi közösség – úgy az egyes államok, mint a WHO – kudarcot vallott a Covid-19-világjárvánnyal szemben, azzal a váddal szembesülve, hogy túl későn és kevés szolidaritással lépett fel.