Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Alexander Van der Bellen államfő úgy vélekedett: hazájának az EU tagállamaként jobban ki kellene vennie részét a török-, illetve a görögországi migrációs válság megoldásában. Hangsúlyozta: legalább addig, amíg első benyomások alapján fennállhat a menekültstátuszra való jogosultság eshetősége, be kellene fogadni a menekülteket, különös tekintettel a nőkre és a gyermekekre. Az államfő arra emlékeztetett, hogy a menekültszállók üresen állnak Ausztriában. A 2015-ös menekültválság következményeiről azt mondta: kézben tartják a dolgokat, bár a munkaerőpiacon adódnak nehézségek.

A jelenlegi nemzetközi helyzetről pedig úgy vélekedett: az, hogy a görögöket egyedül hagyják az emberáradattal, a legmélyebben ellentétes az európaiság gondolatával. Hangsúlyozta: az eddiginél visszafogottabban kell beszélni Törökországgal, végtére is a törökök nagyon sok menekültet befogadtak.

A Zöldek listavezetője, Werner Kogler alkancellár úgy vélekedett: személyes véleménye, hogy Ausztriának be kellene fogadnia a nőket és a gyermekeket.

Sebastian Kurz néppárti kancellár ugyanakkor úgy fogalmazott: Ausztria „általánosságban nem fogad be további menekülteket”. A kormányfő arra emlékeztetett, hogy Ausztria tavaly 15.000 embert fogadott be; néhány ezer nőt és gyermeket is. Hangsúlyozta: ez idén is így fog történni. Arról is beszélt: Ausztria az EU azon tagállamai közé tartozik, amelyek a legtöbb terhet vállalták; ugyanakkor nincs még egy olyan ország, amelyik lélekszámához viszonyítva ilyen sok menedékkérőt befogadott volna. Kurz szerint sokkal inkább a már itt lévők integrálását kellene támogatni; a menedékkérelemre jogosultak közül harmincezren munkanélküliek – tette hozzá.

Karl Nehammer néppárti belügyminiszter elmondta, hogy Ausztriában már idén ezer nő és gyermek menekültügyi eljárása van folyamatban; az elmúlt két esztendőben pedig négyezer nő és tizenegyezer gyerek adott be menedékkérelmet. Arra emlékeztetett: az asszonyok és a gyermekek befogadását követi a családegyesítés, vagyis az apák és a fiútestvérek érkezése. „Most nem következhet be újabb befogadási és bevándorlási hullám, mert jelenleg is még a 2015-ös migrációs hullám következményeivel vagyunk elfoglalva – hangsúlyozta a tárcavezető.

Bécs alpolgármestere, Birgit Hebein (Zöldek) ugyanakkor Bécsben eltérő szabályozást vezetne be. Az osztrák főváros ennek értelmében készen állna arra, hogy újabb menekülteket fogadjon be – szögezte le.