Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Hirdetés

Nehammer a német belügyminiszter, Horst Seehofer terveit támogatja azzal, hogy az EU külső határainál kellene lefolytatni a menekültügyi eljárásokat. A tárcavezető kifejtette: azok esetében, akiknek kicsi az esélyük a menedékjog megszerzésére, gyorsan kell meghozni az ezzel kapcsolatos döntést. Így ugyanis minél gyorsabban visszaszállíthatják őket a hazájukba. Ez egyben „megfelelő figyelmeztetés” és védelem lenne azok számára, akik nekivágnak az embercsempészek által szervezett, többnyire életveszélyes útnak. Hangsúlyozta: ezzel egyben megvédik az EU külső határait az illegális bevándorlókkal szemben.

A hétvégén vált ismertté ugyanakkor az osztrák belügyminisztérium döntése, amely szerint azokat a menedékkérőket, akikre Ausztria keleti részében találnak rá, bizonyos feltételek mellett először Kismartonba (Eisenstadt) szállítják. A tervek szerint itt folytatják majd le a korábban Stájerországban, Alsó-Ausztriában, illetve Bécsben végzett eljárásokat.

Burgenland szociáldemokrata vezetése ugyanakkor tiltakozik a projekt ellen. Robert Hergovich, a szociáldemokrata párt (SPÖ) frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a burgenlandi lakosok oldalán állnak, és minden lehetséges demokratikus eszközzel megkísérlik megakadályozni a terv megvalósítását. Nem zárható ki az sem, hogy a lakosság véleményét is megkérdezik majd – tette hozzá. A politikus szerint nincs szükség a menekültügyi központra; a beadott menedékkérelmek száma ugyanis az elmúlt hónapokban „drámaian visszaesett”. A szociáldemokraták ugyanakkor azt szeretnék, ha Burgenland „mértékkel és megfelelő céllal” nyújtana menedéket a bevándorlóknak.

Korábban írtuk

Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter  hangsúlyozta: „menekültközpont” létesítését tervezik, amelynek környékét nem hagyhatják majd el a menedékkérők, és ott kell tartózkodniuk a gyorsított menekültügyi eljárás idején. Ezzel ugyanis megakadályozhatják, hogy a menedékjogra nem jogosult migránsok bejussanak Ausztriába, illetve Közép-Európába – szögezte le.