A rubelfizetésekről szóló híreket álhíreknek nevezve, Nehammer a Twitteren azt írta, hogy „Ausztria szó szerint betartja a közösen elfogadott uniós szankciókat”.

Hirdetés

Az OMV osztrák energetikai vállalat és a Gazprom orosz gázszolgáltató közötti fizetési feltételeket megvitató szerdai kormányülést követően tett nyilatkozatában Nehammer felidézte Vlagyimir Putyin elnök két héttel ezelőtti ígéretét arra, hogy továbbra is elfogadják az euróban történő fizetéseket, hangsúlyozva, hogy ez változatlanul így is van.

A dpa értesülései szerint az OMV és a Gazprom közötti megállapodás alapján az OMV euróban teljesíti a kifizetéseket, a Gazprom pedig rubelre váltja azokat, de ez a kitétel még nem lépett életbe.

Nehammer és Leonore Gewessler energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 6,6 milliárd euró (7 milliárd dollár) értékben bővítik Ausztria stratégiai gáztartalékait, azzal a céllal, hogy a télre a gáztározók telítettsége 80 százalékra nőjön.

Korábban írtuk

Oroszország továbbra is szállít földgázt Ausztriának. Moszkva egyik napról a másikra leállította a Lengyelország és Bulgária felé irányuló szállítást. Ausztria földgázszükségleteinek mintegy 80 százalékát az orosz forrásból fedezi.