Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Hirdetés

„A vizsgálatok a sértegetésekről a komoly sérülésekig terjednek” – mondta Christophe Castaner a France2 közszolgálati televízióban. „Ha történtek hibák, szankciók is lesznek” – tette hozzá. A rendőri erők esetleges túlkapásait ugyanakkor „marginális hibának” nevezte a tárcavezető, aki szerint összességében megfelelően lépnek fel a rendőrök a rendszeresen erőszakba torkolló tüntetéseken.

A november 17-én kezdődött, többségében be nem jelentett megmozdulásokon való rendőri fellépést, és mindenekelőtt a gumilövedékek használatát az elmúlt öt hónapban folyamatosan bírálat érte a tüntetők, az ellenzéki pártok, az ombudsman és jogvédő szervezetők részéről is. Független összesítések szerint az öt hónap alatt 23 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében.

A belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon. A tárca szerint a megmozdulásokon 1628 rendőr és csendőr sérült meg az elmúlt öt hónapban. Példaként említette a belügyminiszter annak a rendőrnek az esetét, akinek egy utcakővel egy tüntető leszakította a fél állkapcsát, s amiről szerinte „senki nem beszél, mert ha egy rendőr vagy egy csendőr sérül meg, azt mindenki természetesnek veszi”.

„Ez tűrhetetlen” – mondta a belügyminiszter.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött, az alsó középosztályt képviselő sárgamellényes mozgalomnak az elmúlt hónapokban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Ezek kikényszerítésére úttorlaszokat állítottak fel a városszéli körforgalmakban. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak.

A francia biztosítók szövetsége legalább 200 millió euróra becsüli a szombati tüntetéseken az utcákon – üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálásával – okozott anyagi károkat. Az elmúlt két hétvégén a nagyvárosok belső körzeteiben a prefektúrák betiltották a megmozdulásokat, más útvonalakon pedig csak az előre bejelentett felvonulásokat engedélyezik.