A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 4576 esettel 1 074 093-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az újabb 123 áldozattal 18 854-re. Eddig 728 865-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hatezren, az aktív betegek száma így csaknem 1800-zal 326 374-re csökkent.

Hirdetés

A letöbb új fertőzöttet, 454-et ezúttal a dél-ukrajnai Mikolajiv megyéből jelentették.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban előző nap 370 új fertőzöttet és 21 elhunytat jegyeztek fel – közölte Vitalij Klicsko főpolgármester. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 113 ezret, az elhunytaké pedig 1963-re emelkedett.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a Facebookon leszögezte, hogy mivel a Szputnyik V orosz koronavírusellenes vakcina nem esett át a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszán, így nem regisztrálható és nem alkalmazható Ukrajnában. Közben Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az UNIAN hírügynökség szerint egy orosz tévéműsorban közölte, hogy készek átadni Ukrajnának az oltóanyaguk gyártási technológiáját, és készek közreműködni Ukrajnában az AstraZeneca brit gyártóvállat készítménye és a Szputnyik V együttes klinikai vizsgálataiban is.

Korábban írtuk


Ukrajna az egészségügyi minisztérium korábbi nyilatkozatai alapján február előtt nem jut oltóanyaghoz, ekkorra várható ugyanis a Sinovac kínai gyógyszergyártó cégtől vásárolt, több mint 1,9 millió dózis koronavírus-ellenes vakcinaszállítmány első részének megérkezése. A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért ingyenes, 8 millió dózis vakcina első adagja várhatóan márciusban érkezik meg Ukrajnába. A kormány tovább tárgyal oltóanyag-beszerzésről, mert ez a mennyiség messze nem elegendő a lakosság számára: a több mint 40 millió lakosú országban legalább 20 millió ember beoltását irányozta elő a kormányzat.