Az IMF szerint csak így tudná az állam előteremteni a nyugdíjakat. A Nemzetközi Valutaalap annak ellenére javasolja a bevándorlók befogadását, hogy jelenleg 3 és fél millió spanyol nem tud elhelyezkedni, a fiatalok 34 százaléka pedig munkanélküli.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock

Az IMF adatait tekintve, átlagosan 172 ezer embert kellene befogadni éves szinten Spanyolországnak. ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a kérdés az, hogy mennyire bírná ezt az ország társadalmi és szociális szinten. Hozzátette, a jövőjüket féltő spanyolok állnak szemben ezzel a politikával, akik közül sokan küzdenek a munkanélküliséggel, és féltik gyermekeik jövőjét is.

Az alkotmányjogász szerint több szinten is próbálják a multinacionális cégek és a szupranacionális szervezetek (ENSZ, EU, IMF) migránsok tömegeit zúdítani a lakosságra. Úgy véli, egy felmondhatatlannak tűnő ellentét bontakozik ki.

Elmondta, az IMF javaslata azért is veszélyes, mert a nem Európából származó fiatalok körében 70 százalékkal rosszabb a munkanélküliségi ráta, mint a spanyolok körében. Spanyolországban ez a szám 26, míg Görögországban 35 százalék a migránsok vonatkozásában.

Hozzátette, bár az IMF szerint az 5 millió migráns befogadása előteremtené a nyugdíjakat, a kérdés az, hogy minden befogadott bevándorló dolgozna-e valójában. Komoly feszültséget és gazdasági problémát okozna az országnak, ha több lenne az olyan bevándorló, aki nem vállalna semmilyen munkát.

Az alkotmányjogász az olasz belügyminiszter ellen indított szicíliai eljárásról is beszélt, amelyet olcsó politikai tréfának nevezett. Szerinte egy államnak a szuverenitás megőrzése érdekében joga van meghatározni, hogy az illegális bevándorlókat megkívánja-e állítani a határon vagy sem.