Az új típusú koronavírus okozta világjárvány felgyorsította az olasz születésszámok csökkenését, 2020-ban 414 892 gyerek született, 2021-ben már csak 399 431 – jelentette az Istat márciusban.

Hirdetés

Ezzel már a 13. egymást követő évben esik a születésszám, a tavalyi volt a legalacsonyabb Itália 1861-es egyesítése óta. A népesség 253 ezerrel csökkent, az ország már csak 59 millió lelket számlál.

„Ha a termékenységi arányszám (a szülőképes korú nőre számított hipotetikus gyerekszám) a jelenlegi, vagyis 1,2 marad, akkor 40-50 év múlva évente az egész országban 250 ezer gyerek fog születni. Néhány évvel ezelőtt Lombardia és Piemont együttes születésszáma volt ennyi” – mondta Gian Carlo Blangiardo, az Istat elnöke csütörtökön Rómában egy demográfiai konferencián.

„2050-re ötmillióval kevesebb lesz a lakosság, kétmillióval kevesebb a fiatal. A kilencvenen túliak ma 800 ezren vannak, addigra több mint kétszer ennyien, 1,7 millióan lesznek” – tette hozzá.

Korábban írtuk

A konferenciát szervező Népesedésért Alapítvány (Fondazione per la Natalitá) szerint fontos lenne évente 500 ezer születést elérni, ennyien utoljára 2014-ben jöttek világra az országban. A szervezet a családi jóléti ellátások jelentős növelésére szólított fel.

A konferencián Gigi De Palo, az olasz családi egyesületeket tömörítő Fórum elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha Olaszország nem fordítja meg az elöregedés és a népességfogyás irányzatát, a már jelenleg is gyenge gazdasági növekedés csökkenni fog, és lehetetlen lesz a megfelelő jólét és az állami nyugdíjak finanszírozása.

Ferenc pápa a konferenciának küldött levelében azt írta, hogy konkrét lépésekre van szükség a csökkenő születésszám „valódi társadalmi szükséghelyzetének” kezelésére és „a hideg demográfiai tél tendenciájának megfordítására”. A pápa szerint „rövidlátó politika” nem szembenézni a népességcsökkenéssel, amely ellen szerinte „lehet tenni”.