Fotó: shutterstock, illusztráció

Közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerek beszerzését tervezi a cseh védelmi minisztérium, amelyeket azokkal az izraeli 3-D mobil radarokkal integrálnak majd, amelyek megvásárlásáról januárban számolt be a média.

Mindez része a cseh légvédelem modernizációjának, ennek keretében több elavult szovjet radar és rakétarendszertől is elbúcsúzik majd a haderő, ha az új eszközök rendszerbe állnak.

A cseh védelmi minisztérium forrásai szerint az év végéig kiválasztják a sikeres pályázót, akivel az új, közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákra vonatkozó szerződést aláírja majd a cseh védelmi minisztérium. A nagyszabású beszerzésre előzetes becslések alapján mintegy tizenegymilliárd koronát, azaz közel ötszáz millió dollárt szánnak a katonai költségvetésből, amelynek mintegy harminc százalékát szánnák a hazai védelmi ipar szereplőinek. Az elvárások szerint az új légvédelmi rakétáknak ötven kilométeres hatótávolságot kell teljesíteniük. Csehország a légvédelmi rendszer működéséhez szükséges radarok beszerzéséről már korábban gondoskodott, az Israel Aerospace Industries (IAI) leányvállalatától, az Elta Systems –től vásárolt nyolc ELM 2048 többcélú radarrendszert (MultiMission Radar system), amely az izraeli „Vaskupola” és „Dávid parittyája” légvédelmi rendszereket is támogatja.

A hírek szerint a radarüzlet mintegy százmillió dollárjába kerül Csehországnak, tehát a radar és a rakétarendszer bekerülési költsége együttesen majdnem eléri a hatszázmillió dollárt. Ugyanakkor rendszerbe állításuk után lehetővé válik az 1991 óta üzemben tartott orosz SA-6 (2K12 KUB CZ) légvédelmi rakétarendszer, és a velük együtt alkalmazott célfelderítő radarok nyugdíjazása. A nagyszabású költekezéssel ráadásul a NATO-tag cseh hadsereg is közelebb kerül távlati céljához, hogy 2025-re a GDP két százalékából gazdálkodhasson.