Fotó: MTI/Veres Nándor
A Siklódy család csíkszeredai otthonában figyeli Tamás József segédpüspök húsvétvasárnapi ételszentelési szertartását, amit online közvetítenek a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplomból 2020. április 12-én.
Hirdetés

A hívek csak a televíziók, számítógépek, telefonok képernyője előtt részesülhettek a húsvéti misék, istentiszteletek élményében. Interneten keresztül zajlott a római katolikusoknál megszokott ételszentelés is. Székelyföldi katolikus falvakban azonban a kapukban várták a családok az előkészített, megszentelendő étellel a plébánost, aki szekéren járta végig az utcákat áldást osztogatva. A két református egyházkerület püspökei arra kérték híveiket, hogy a Duna Televízióban kövessék Bogárdi Szabó István püspök családja körében tartott istentiszteletét, és mindenütt a családfő szolgáltassa ki a családtagoknak az úrvacsorát.

A stratégiai kommunikációs törzs vasárnap kora délután közölt összesítése szerint az elmúlt hét átlaga alatti értékkel nőtt a fertőzöttek száma Romániában, ám ez azzal is összefüggésben állhat, hogy hétvégén kevesebb tesztet dolgoznak fel a romániai laboratóriumok. Az elmúlt 24 órában jegyzett 310 megbetegedéssel 6300-ra emelkedett a romániai fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 24-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, a halottak száma 306-ra emelkedett. A járvány kezdete óta 852 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma néggyel kevesebb, mint egy nappal korábban, jelenleg 204 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Tovább csökkent az elkülönítettek száma: jelenleg mintegy 24 ezren vannak intézményes karanténban, és közel 69 ezren lakhelyi elkülönítésben.

A hivatalos közlés szerint 696 román állampolgár betegedett meg külföldön a járványban, közülük 44-en belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.