Tegnap is körülbelül annyi gázt fogyasztott Magyarország, mint tegnapelőtt: 61-61 és félmillió köbmétert. Délután Németországban találkozik az a 15 szakember, aki az unió megbízásából vizsgálódik majd Ukrajnában a gázszállítás helyreállítása érdekében. A bizottság magyar tagját a Földgázszállító Zrt. delegálja. Mivel úgy néz ki, hogy orosz és ukrán tagja is lesz a megfigyelő csoportnak, és az ellentétek is enyhülnek, a remények szerint előbb vagy utóbb az lesz az igazi feladatuk, hogy azt vizsgálják meg, hogy Európa felé újra indult a gázszállítás.

José Manuel Barroso délután telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. A tárgyalásról a bizottsági elnök egyik szóvivője tájékoztatta a sajtót, és elmondta: Putyin megígérte, hogy amint a helyükön lesznek az uniós, valamint az orosz és ukrán megfigyelők, Oroszország ismét megnyitja a gázcsapot.

Az unió energiaügyi biztosának szóvivője szerint körülbelül három nap múlva kaphat Európa orosz gázt, ha figyelembe vesszük, hogy az oroszoknak és az ukránoknak egyaránt mintegy 30 órára van szükségük a technikai feltételek teljesítéséhez.

Az Európai Bizottság közleményben üdvözli a megfigyelők kiküldéséről létrejött orosz-ukrán megállapodást. Miután tegnap este Brüsszelben nem sikerült egyezségre jutni a Gazprom és a Naftogaz képviselőivel, az éjszaka folyamán telefonon folytatódtak a megbeszélések. José Manuel Barroso bizottsági elnök Viktor Juscsenko ukrán elnökkel tárgyalt, az energiaügyi biztos pedig meg nem nevezett orosz kormányzati tisztségviselővel. E megbeszélések nyomán jött létre a megállapodás arról, hogy ellenőrök figyelik majd az orosz-ukrán vezetékrendszer kritikus pontjait.

Magyarország egyébként tegnap azt is javasolta Brüsszelben, hogy a keleti és a nyugati vezetékeket érdemes lenne összekötni Európában. Krízis esetén így könnyebben megoldható lenne a gázszállítás.

(MR)