Jean-Yves Le Drian francia külügy- és Florence Parly védelmi miniszter, valamint orosz kollégáik, Szergej Lavrov külügy- és Szergej Sojgu védelmi miniszter párizsi tárgyalása után a francia külügy- és védelmi minisztérium közös közleményben tudatta: a francia fél figyelmeztette orosz tárgyalópartnereit, hogy súlyos következményei lesznek az ukrajnai helyzet rosszabbodásának. Egyben felszólították orosz kollégáikat, hogy miniszteri szinten kezdjék újra az Ukrajnáról folytatott tárgyalásokat.

Hirdetés

A francia miniszterek egyben figyelmeztették Szergej Sojgut és Szergej Lavrovot, hogy az Ukrajna területi épsége ellen irányuló újabb orosz fenyegetésnek „komoly következményei lesznek”, aggodalmukat fejezték ki a biztonság romlása miatt a határ melletti megyékben, és felszólították orosz kollégáikat, hogy miniszteri szinten kezdjék újra az Ukrajnáról folytatott tárgyalásokat. Le Drian és Parly figyelmeztették orosz tárgyalópartnereiket, hogy Moszkva kötelessége az Ukrajnával közös határán folytatott katonai cselekmények átláthatóságának biztosítása.

A francia és orosz külügy-, valamint a védelmi miniszterek találkozója az első ilyen jellegű tárgyalás volt, amióta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus 2020-ben történt megmérgezése miatt újabb feszültség keletkezett a Nyugat és Oroszország viszonyában. A nyugati országok Moszkvát vádolták Navalnij megmérgezésével – az orosz vezetés ezt tagadja -, és Párizs lemondta a 2020 szeptemberére tervezett hasonló francia-orosz miniszteri konzultációt.

A két francia miniszter „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy Oroszország a hírek szerint a Wagner csoport zsoldosait küldi Maliba, ahol Franciaország állomásoztat katonákat. A zsoldosok Maliba küldése a „térség destabilizálásának a veszélyével jár, és sérti a Száhel-övezetben a terrorizmus ellen harcoló Franciaországnak és a partnereinek az érdekeit” – áll a francia külügyi közleményben.

Az orosz külügyminisztérium által Moszkvában kiadott kommuniké viszont azt hangsúlyozza, hogy az államoknak joguk van önállóan kiválasztaniuk partnereiket a terrorizmus elleni harchoz. Az orosz-francia biztonsági együttműködési tanács ülésén megvitatták a közel-keleti, ázsiai és afrikai helyzetet is – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

A tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov közölte: felhívta francia tárgyalópartnereinek a figyelmét arra, hogy nem szabad kettős mércét alkalmazni a migránsválság témájában. „Egységesen kell eljárni, teljességgel tiszteletben tartva a nemzetközi humanitárius jog alapelveit” – tette hozzá az orosz külügyminiszter. Lavrov megerősítette, hogy felszólították Moszkvát, segítsen meggyőzni Minszket a probléma megoldása érdekében. „Ez azonban nemcsak Minszkttől függ, konstruktív megközelítésre van szükség az Európai Unió részéről is” – tette hozzá.

Lavrov elmondta, hogy pénteken megvitatta a fehérorosz-litván, illetve lengyel határon kialakult migránsválságot Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is. A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben.

Korábban írtuk