„Miközben Oroszország ismételten agresszív retorikát alkalmaz, és olyan látszólagos referendumokat szervez, amelyekkel saját magát teszi páriaállammá, és amikor megmagyarázhatatlan incidensek történnek a Balti-tengeren, a legkomolyabban kijelentem: hosszú távon megőrizzük elköteleződésünket (Ukrajna mellett)” – fogalmazott a francia diplomácia vezetője a dél-franciaországi Marseille kikötőjében, ahol részt vett egy humanitárius segéllyel teli teherszállító hajó elindításában Ukrajna irányába.

Hirdetés

Az Északi Áramlat gázvezeték ismeretlen eredetű gázszivárgását érintő kérdésre Catherine Colonna elmondta: meg kell várni a folyamatban lévő vizsgálat eredményét a felelősök megnevezéséhez, „jóllehet bizonyos egyértelmű jelek arra utalnak, hogy nem balesetről van szó, és hogy szándékosan okozták a robbanásokat”.

„Az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszió még messze nem ért véget, és az emberi tragédiák, a civil áldozatok, a háborús bűnök, a rombolások sajnos nem fognak eltűnni” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető, mielőtt a több mint ezer tonnányi segélyt szállító hajó elindult.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Franciaország több mint harminc konvojnyi segélyt juttatott el Ukrajnába, és „ismételten kifejezi támogatását” – hangsúlyozta a miniszter. „Számíthatnak a közös eltökéltségünkre abban, hogy folytatjuk kiállásunkat az ukrán lakosság mellett” – mondta a külügyminiszter.

Korábban írtuk